Ισχυρή κερδοφορία, περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τόκους και θετικές προοπτικές για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαβλέπει η JP Morgan, ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2026. Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές-στόχους και τη σύσταση Overweight για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, εκτιμώντας ότι η πιστωτική επέκταση συνεχίζει να στηρίζει τα βασικά έσοδα του κλάδου.

Με βάση τις προβλέψεις της JP Morgan, τα συνολικά καθαρά κέρδη των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να προσεγγίσουν τα 1,3 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, παρά την αναμενόμενη υποχώρηση ορισμένων εσόδων σε σχέση με το ιδιαίτερα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο.

Η εικόνα που περιγράφει ο οίκος είναι αυτή ενός τραπεζικού συστήματος που διατηρεί ισχυρή λειτουργική δυναμική, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένες προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές, λειτουργικές δαπάνες και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Το βασικό θετικό στοιχείο παραμένει η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς η επέκταση των δανειακών χαρτοφυλακίων συνεχίζεται και τα επιτοκιακά περιθώρια εμφανίζουν ανθεκτικότητα.

Οι προβλέψεις αφορούν την εκτίμηση κερδοφορίας της JP Morgan για το τρίτο τρίμηνο του 2026. Για ορισμένες τράπεζες διαφοροποιούνται από τα αναμενόμενα δημοσιευμένα αποτελέσματα λόγω έκτακτων στοιχείων.

Η διατήρηση των συστάσεων αντανακλά την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν περιθώρια δημιουργίας αξίας, παρά τη σημαντική άνοδο των μετοχών τους από την αρχή του έτους.

Alpha Bank: Κέρδη 257 εκατ. ευρώ και αύξηση των επιτοκιακών εσόδων

Για την Alpha Bank, η JP Morgan προβλέπει καθαρά κέρδη 257 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Η υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στην ομαλοποίηση των εσόδων από προμήθειες, στις υψηλότερες προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές και στη φορολογική επιβάρυνση.

Σημαντική επίδραση αναμένεται να έχει και η δαπάνη 25 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα ανακαίνισης σχολικών μονάδων «Μαριέττα Γιαννάκου».

Αντίβαρο αποτελεί η προβλεπόμενη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, με τα μικτά δάνεια να ενισχύονται κατά 1% και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο στο 2,17%.

Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 155 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η σύγκριση επηρεάζεται από το μέρισμα της Prodea, το οποίο είχε ενισχύσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Χωρίς αυτή την επίδραση, η JP Morgan προβλέπει αύξηση των προμηθειών κατά 6%.

Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπές δραστηριότητες εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν στα 23 εκατ. ευρώ, από 4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα αναμένεται να βελτιωθεί στο 38%, από 38,4%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,4%, από 3,6%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 εκτιμάται ότι θα παραμείνει περίπου στο 14%.

Η μετοχή εμφανίζει κέρδη 19% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2028.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Investor Day της 5ης Νοεμβρίου, κατά την οποία αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για τις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες της διοίκησης.

Eurobank: Κέρδη 419 εκατ. ευρώ και απόδοση κεφαλαίων 16,8%

Η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη απόλυτη κερδοφορία μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan.

Ο οίκος προβλέπει καθαρά κέρδη 419 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε δημοσιευμένη βάση αναμένει αύξηση 1%.

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) εκτιμάται στο 16,8%, έναντι 17,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3%, με τα μικτά δάνεια να ενισχύονται κατά 1% σε τριμηνιαία και 8% σε ετήσια βάση.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αναμένεται να περιοριστεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,46%, χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται η θετική εικόνα των βασικών εσόδων.

Οι προμήθειες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3%, ενώ τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις αναμένεται να επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά τις υψηλές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου.

Το λειτουργικό κόστος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1%, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να παραμένει κοντά στο 35,7%.

Το κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να διαμορφωθεί στις 54 μονάδες βάσης, από 51 μονάδες βάσης, ενώ στις εκτιμήσεις περιλαμβάνονται έκτακτες επιβαρύνσεις 10 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με αναδιάρθρωση.

Ο δείκτης CET1 προβλέπεται στο 15,3%, από 15,4%.

Η μετοχή της Eurobank καταγράφει άνοδο 26% από τις αρχές του έτους, με αποτίμηση 7,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2028.

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά έσοδα από τόκους 577 εκατ. ευρώ

Για την Εθνική Τράπεζα, η JP Morgan εκτιμά καθαρά κέρδη 308 εκατ. ευρώ, περίπου στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου.

Σε δημοσιευμένη βάση, ωστόσο, προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας κατά 4%, λόγω της μικρότερης επίδρασης έκτακτων παραγόντων.

Το ισχυρότερο στοιχείο των προβλέψεων αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%, φτάνοντας τα 577 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,73%, ενώ τα μικτά δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% σε τριμηνιαία και 12% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, οι προμήθειες εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 6%, καθώς το δεύτερο τρίμηνο είχε ενισχυθεί από χορηγήσεις συνδεδεμένες με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από την αυξημένη δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές.

Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις προβλέπεται να περιοριστούν στα 12 εκατ. ευρώ, από 18 εκατ. ευρώ.

Το λειτουργικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί κατά 4%, ανεβάζοντας τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο 37,1%, από 36,2%.

Παράλληλα, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να υποχωρεί στο 2,3%, από 2,4%.

Το κόστος πιστωτικού κινδύνου προβλέπεται στις 37 μονάδες βάσης, ενώ ο δείκτης CET1 αναμένεται στο 17,2%.

Η JP Morgan επισημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο υπέρβασης της καθοδήγησης της διοίκησης για αύξηση των προμηθειών κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό το 2026.

Η μετοχή της Εθνικής εμφανίζει άνοδο 18% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύεται με P/E 8,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2028.

Πειραιώς: Κέρδη 313 εκατ. ευρώ και αύξηση 5% στα έσοδα από τόκους

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η JP Morgan προβλέπει καθαρά κέρδη 313 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7% σε τριμηνιαία βάση.

Σε δημοσιευμένη βάση, τα κέρδη αναμένονται στα 315 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση 6%.

Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην ομαλοποίηση των εσόδων από υπηρεσίες, στις υψηλότερες προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές και στις αναμενόμενες απώλειες από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Ωστόσο, η βασική λειτουργική εικόνα παραμένει θετική.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 5%, φτάνοντας τα 533 εκατ. ευρώ, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να ενισχύεται στο 2,32%.

Τα μικτά δάνεια προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% σε τριμηνιαία και 8% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, τα έσοδα από υπηρεσίες αναμένεται να μειωθούν κατά 14%, στα 216 εκατ. ευρώ, μετά την ιδιαίτερα ισχυρή επίδοση του δεύτερου τριμήνου.

Οι χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπές δραστηριότητες εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν ζημία 5 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων.

Το λειτουργικό κόστος προβλέπεται να μειωθεί κατά 3%, αλλά ο δείκτης κόστους προς έσοδα αναμένεται να αυξηθεί στο 32%, από 31%.

Το κόστος πιστωτικού κινδύνου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 65 μονάδες βάσης, έναντι 57 μονάδων βάσης το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την προληπτική ενίσχυση των προβλέψεων.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 αναμένεται να βελτιωθεί στο 12,9%, από 12,8%.

Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με κέρδη 39% από την αρχή του 2026, ενώ διαπραγματεύεται με P/E 7,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2028.

Τι θα κρίνει την επόμενη κίνηση των τραπεζικών μετοχών

Η συνολική εικόνα των προβλέψεων της JP Morgan αναδεικνύει ότι η ελληνική τραπεζική αγορά εξακολουθεί να στηρίζεται σε ισχυρούς λειτουργικούς παράγοντες.

Η πιστωτική επέκταση παραμένει θετική και στις τέσσερις τράπεζες, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3% έως 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, η ομαλοποίηση των προμηθειών, οι αυξημένες προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές και οι έκτακτες δαπάνες αναμένεται να περιορίσουν μέρος της βελτίωσης.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι ανακοινώσεις των διοικήσεων σχετικά με την πορεία των χορηγήσεων, τα επιτοκιακά περιθώρια, το κόστος πιστωτικού κινδύνου και τις κεφαλαιακές τους προτεραιότητες.

Η διατήρηση της σύστασης Overweight για το σύνολο των συστημικών τραπεζών δείχνει ότι η JP Morgan εξακολουθεί να αξιολογεί θετικά τις προοπτικές του κλάδου, παρά την ισχυρή χρηματιστηριακή άνοδο που έχει προηγηθεί.

Το κρίσιμο ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για διατηρήσιμη κερδοφορία και θα προσφέρουν νέους καταλύτες στις τραπεζικές μετοχές.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μαγνήτης διεθνών κεφαλαίων €5,3 δισ. – «Δύναμη πυρός» για νέες επενδύσεις

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Μαγνήτης διεθνών κεφαλαίων €5,3 δισ. – «Δύναμη πυρός» για νέες επενδύσεις

27.10.20261 λεπτ.
Μοντέλα σπιτιών με κλειδιά, αριθμομηχανή και γραφήματα για τις τιμές ακινήτων, την αγορά και την ενοικίαση κατοικίας
Οι νέες τιμές των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα – Δείτε τον χάρτη και υπολογίστε το κόστος αγοράς και ενοικίασης

Οι νέες τιμές των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα – Δείτε τον χάρτη και υπολογίστε το κόστος αγοράς και ενοικίασης

27.10.202625 λεπτ.
Χρηματιστήριο: Ισχυρή αντίδραση με άνοδο 1,56% – Πρωταγωνιστές οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Ισχυρή αντίδραση με άνοδο 1,56% – Πρωταγωνιστές οι τράπεζες

26.10.20261 λεπτ.
Lamda Development: Αλλαγή ηγεσίας και επίσημα μετά από 18 χρόνια – Η Εύη Κωστάκη διαδέχεται τον Οδυσσέα Αθανασίου

Lamda Development: Αλλαγή ηγεσίας και επίσημα μετά από 18 χρόνια – Η Εύη Κωστάκη διαδέχεται τον Οδυσσέα Αθανασίου

26.10.20261 λεπτ.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσφορές 2,3 δισ. ευρώ για το ομόλογο των 500 εκατ. – Στο 4,75% το επιτόκιο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσφορές 2,3 δισ. ευρώ για το ομόλογο των 500 εκατ. – Στο 4,75% το επιτόκιο

26.10.20261 λεπτ.
KBW: Περιθώρια ανόδου έως 49% για τις ελληνικές τράπεζες – Νέες τιμές-στόχοι για Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank

KBW: Περιθώρια ανόδου έως 49% για τις ελληνικές τράπεζες – Νέες τιμές-στόχοι για Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank

26.10.20261 λεπτ.
J.P. Morgan: Γιατί ξεχωρίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο – Οι τράπεζες, τα κέρδη και οι κίνδυνοι

J.P. Morgan: Γιατί ξεχωρίζει το ελληνικό Χρηματιστήριο – Οι τράπεζες, τα κέρδη και οι κίνδυνοι

26.10.20261 λεπτ.
ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν – «Τρύπα» 6,4 δισ. ευρώ και αρνητική αποταμίευση

ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν – «Τρύπα» 6,4 δισ. ευρώ και αρνητική αποταμίευση

26.10.20261 λεπτ.
Pizza Fan και «Χωριάτικο»: Δεσμεύονται περιουσίες, τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες

Pizza Fan και «Χωριάτικο»: Δεσμεύονται περιουσίες, τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες

26.10.20261 λεπτ.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ – Το επιτόκιο του νέου επταετούς ομολόγου

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ – Το επιτόκιο του νέου επταετούς ομολόγου

26.10.20261 λεπτ.
Μαρινάκης στο Bloomberg: Η Capital Maritime ανοίγει την ελληνική ναυτιλία στους μικροεπενδυτές

Μαρινάκης στο Bloomberg: Η Capital Maritime ανοίγει την ελληνική ναυτιλία στους μικροεπενδυτές

26.10.20261 λεπτ.
ΕΚΤ: «Φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων βάζει η επιβράδυνση της οικονομίας

ΕΚΤ: «Φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων βάζει η επιβράδυνση της οικονομίας

26.10.20261 λεπτ.
Απόδειξη λιανικής με χρέωση ΦΠΑ και κέρματα σε πάγκο καταστήματος – έσοδα ΦΠΑ
Σε νέο ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τον ΦΠΑ – Γιατί υπεραποδίδει – Πάνω από τα 30 δισ. ευρώ οι εισπράξεις του 2026

Σε νέο ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τον ΦΠΑ – Γιατί υπεραποδίδει – Πάνω από τα 30 δισ. ευρώ οι εισπράξεις του 2026

26.10.20261 λεπτ.
Masdar: Εξαγορά φωτοβολταϊκού άνω των 550 MW στην Ελλάδα – Συμφωνία για πράσινα data centers

Masdar: Εξαγορά φωτοβολταϊκού άνω των 550 MW στην Ελλάδα – Συμφωνία για πράσινα data centers

26.10.20261 λεπτ.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,99 δισ. στο δίμηνο
Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 7,55 δισ. ευρώ με «καύσιμο» τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 7,55 δισ. ευρώ με «καύσιμο» τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος

26.10.20261 λεπτ.