Mandate σε τράπεζες για σειρά επαφών με επενδυτές, αρχής γενομένης από χθες Δευτέρα, έδωσε η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στόχος είναι η έκδοση επταετούς senior τίτλου, χωρίς εξασφαλίσεις, με σταθερό επιτόκιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση επιβεβαιώνει πλήρως το fpress, το οποίο από τις 5 Ιουνίου είχε αναφερθεί στην «πραγματική έκπληξη που φαίνεται πως έρχεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών».
Τότε σημειώναμε ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά η ένταση με το Ιράν είχαν «παγώσει» προσωρινά κάθε σχετικό σχεδιασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το project είχε επανέλθει στο τραπέζι, με τη σχετική προεργασία να έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και με το ενδεχόμενο ανακοινώσεων για έκδοση eurobond από τον ΔΑΑ να θεωρείται πολύ πιθανό στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι ανακοινώσεις, λοιπόν, ήρθαν.
Οι αμοιβές
Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου για τις 30 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων. Μεταξύ των βασικών θεμάτων προς έγκριση είναι η διανομή 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ έχει ήδη διατεθεί προμέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή στα τέλη Δεκεμβρίου 2025. Είχε προηγηθεί και επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,85 ευρώ ανά μετοχή τον Ιανουάριο του 2025, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 295,96 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, προτείνεται η διανομή ποσού 5,45 εκατ. ευρώ από αφορολόγητα κέρδη της χρήσης 2025.
Υπενθυμίζεται ότι το 2025 οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου ανήλθαν σε 10,8 εκατ. ευρώ, σε μικτές αποδοχές, από 5,63 εκατ. ευρώ το 2024. Η αύξηση αποδόθηκε στην επιβράβευση για την αποεπένδυση της εταιρείας από non core —αλλά και core— δραστηριότητες, με τη διοίκηση να επικεντρώνεται πλέον στους κλάδους των ακινήτων και της φιλοξενίας.
Πράγματι, οι Εκθέσεις Αποδοχών αρκετών εισηγμένων έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο ως προς τις σταθερές αμοιβές όσο και ως προς τις μεταβλητές και πρόσθετες παροχές.
Στην περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η μετοχική σύνθεση έχει διαμορφωθεί με τη Reggeborgh Invest B.V. να ελέγχει το 59,594%, άμεσα και έμμεσα, την AtlasInvest Holding B.V. να κατέχει 14,83% και τη Motor Oil, μέσω της Cener S.A., να βρίσκεται στο 10,41%.
Με τέτοια μετοχική ισορροπία και με τέτοια γενναιοδωρία στις διανομές και στις αμοιβές, μάλλον δύσκολα θα πρέπει να ανησυχούν οι έχοντες λαμβάνειν από τη διοίκηση.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.




















