Δεν φάνηκε να “ιδρώνει το αυτί” των πολιτικών “ηγετών” της Ευρώπης, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Οπως αναμενόταν ουδεμία απόφαση για λήψη κοινής/ενιαίας δράσης προκειμένου να γίνει πιο διαχειρίσιμη η επικείμενη απελευθέρωση του…θηρίου του πληθωρισμού.
Με την τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ να έχει αυξηθεί 17% από την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν- αρχές Μαρτίου- στην Ευρώπη “τιμολογείται” πλέον επτά ( 7 ) φορές ακριβότερα απ’ ότι στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα η αναπόφευκτη αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων ενεργοποιεί ντόμινο στην αγορά χρέους χωρών-μελών της ευρωζώνης. Πάνω από το 3% η απόδοση για το κρατικό ομόλογο της Γερμανίας- για πρώτη φορά από το 2011, για το bund-σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους.
Πλέον, στα όρια του 4% η απόδοση του 10ετούς της χώρας μας, με ότι αυτό σημαίνει, ήδη, στην επιβάρυνση του κόστους χρήματος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες της αγοράς, ιδιώτες δανειολήπτες.
Σχεδόν παράλληλα με την Σύνοδο Κορυφής και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ναι μεν άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια (2%) πλην όμως άνοιξε παράθυρο να ακολουθήσει τις Fed, BoE και άλλες κεντρικές τράπεζες που θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις, στην συνέχεια του 2026.
Το πιο ενδιαφέρον όμως αφορά στα ενδεχόμενα των τραπεζιτών, για τον πληθωρισμό, με το ακραίο (και απευκταίο) να τον ανεβάζει στο 6,3% (για το 2027) ανάλογα με την διάρκεια της σύρραξης στον Περσικό και την ένταση/έκταση των άμεσων συνεπειών- και όσων έμμεσα έπονται.
Εύλογο συνεπώς το ερώτημα για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας στην περίπτωση επιβεβαίωσης του απευκταίου ακραίου σεναρίου.
Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός για την ευρωπαϊκή οικονομία, τείνει προς το 6,3% (2027) τότε για την ελληνική- σαφώς ευάλωτη στις εισαγόμενες πιέσεις- πόσος θα είναι;
Συνεκτιμώντας το γεγονός ότι, τον Φεβρουάριο- σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat (18/3) διαμορφώθηκε στο 3,1% (έναντι αρχικής εκτίμησης/flash estimate), σε σχέση με 1,9% στην ευρωζώνη. Και πως ανοδική τάση καταγραφόταν πριν την επέμβαση ΗΠΑ-Ιράν.
( * ) για την ακρίβεια η έκφραση είναι: ἐμοῦ θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί»)




















