Τα αποτελέσματα της έκτης παγκόσμιας έρευνας Global Workforce of the Future του Ομίλου Adecco, στην οποία συμμετείχαν 37.500 εργαζόμενοι από 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στον σύγχρονο χώρο εργασίας. Η AI βρίσκεται τόσο στο επίκεντρο των ανησυχιών, όσο και των προσδοκιών των εργαζομένων, καθώς προσπαθούν να κατανοήσουν τον αντίκτυπό της στην εργασία τους. Οι ίδιοι τη βλέπουν ως βασικό παράγοντα αλλαγής στον τρόπο που εργάζονται, ενώ η εμπιστοσύνη στη χρήση της αυξάνεται συνεχώς, με ολοένα περισσότερους να αξιοποιούν τις δυνατότητές της για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

  • Το 76% των εργαζομένων αναμένει ότι η AI θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, το 70% προβλέπει σημαντικό ανασχεδιασμό στους ρόλους και τα καθήκοντά τους, ενώ μόλις το 23% εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της θέσης του.
  • Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι χάρη στην AI εξοικονομούν κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα.
  • Το 77% των εργαζομένων αναφέρει ότι τους έχει επιτρέψει να εκτελέσουν εργασίες που πριν δεν ήταν δυνατές χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας.
  • Το 99% όσων νιώθουν καθημερινά ισχυρό σκοπό εντός του πλαισίου της εργασίας τους, σχεδιάζουν να παραμείνουν στον εργοδότη τους τον επόμενο χρόνο.

AI: Ευκαιρία ή πρόκληση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας;

Η πλειονότητα των εργαζομένων παγκοσμίως βλέπει τις εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ως ευκαιρία. Το 76% αναμένει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ 70% προβλέπει σημαντικό ανασχεδιασμό στους ρόλους τους και τα καθήκοντα τους. Μόλις το 23% εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της θέσης του, στοιχείο που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται κυρίως στις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Στην Ελλάδα, παρότι το 58% πιστεύει ότι η AI δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας —ποσοστό χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο— το 68% αναγνωρίζει ότι οι θέσεις εργασίας εξελίσσονται. Μόλις το 21% δηλώνει ότι έχει δει ή αναμένει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση λόγω της ΑΙ.

Επιπλέον, το 77% των εργαζομένων παγκοσμίως αναφέρει ότι η AI τους έχει επιτρέψει να εκτελέσουν εργασίες που πριν δεν ήταν δυνατές χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας, γεγονός που αναδεικνύει ότι η AI έχει ήδη αλλάξει – ή αναμένουν ότι θα αλλάξει – τις δραστηριότητες που εκτελούν και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τον ρόλο τους.

Η εξοικονόμηση χρόνου έχει προσθέσει αξία στην παραγωγικότητα;

Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται σε κορυφαίο πυλώνα της φετινής έρευνας. Οι εργαζόμενοι παγκοσμίως αναφέρουν ότι χάρη σε εκείνη εξοικονομούν κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα, διπλάσιο χρόνο σε σχέση με το 2024, όταν ο μέσος χρόνος εξοικονόμησης ήταν περίπου μία ώρα. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο διάστημα είναι 96 λεπτά την ημέρα.

Παράλληλα, η πεποίθηση ότι «τίποτα δεν με εμποδίζει να χρησιμοποιώ περισσότερο την AI» αυξήθηκε από 19% το 2024 σε 71% το 2025 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η αντίληψη αυτή δεν συνοδεύεται πάντα από αντίστοιχη αύξηση παραγωγικότητας, δημιουργώντας μια εμφανή αναντιστοιχία που χρήζει διερεύνησης.

Παρότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο αποδοτικοί, μόλις 1 στους 3 αξιοποιεί τον χρόνο που εξοικονομεί σε πιο ουσιαστικές εργασίες, ενώ οι περισσότεροι τον διοχετεύουν σε επαναλαμβανόμενα ή λιγότερο παραγωγικά καθήκοντα. Η αντίληψη για τα οφέλη σε χρόνο και παραγωγικότητα δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα πραγματικά αποτελέσματα που βλέπουν οι οργανισμοί. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τον χρόνο αυτόν για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να αναλάβουν πιο ουσιαστικές εργασίες, οι τομείς στους οποίους απελευθερώνεται χρόνος δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε μετρήσιμα οφέλη για την επιχείρηση (σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα Business Leaders του Ομίλου Adecco, Ιούλιος 2025).

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη δέσμευση των εργαζομένων

Αναφορικά με τη δέσμευση των εργαζομένων σε έναν οργανισμό, η έρευνα δείχνει ότι η ενίσχυση του σκοπού αποτελεί καταλυτικό παράγοντα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι το 99% όσων νιώθουν καθημερινά ισχυρό σκοπό εντός του πλαισίου της εργασίας τους, σκοπεύουν να παραμείνουν στον εργοδότη τους για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, σε αντίθεση με μόλις 53% όσων δεν αισθάνονται ανάλογη σύνδεση.

Η επαγγελματική ανάπτυξη αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα παραμονής, καθώς τουλάχιστον 1 στους 3 εργαζομένους θα παρέμενε στην εταιρεία που βρίσκεται με πιο σαφείς προοπτικές εξέλιξης. Οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, χρειάζονται μια σαφή και ξεκάθαρη αίσθηση σκοπού, που να συνδέει την εργασία τους με τους στόχους της εταιρείας. Και είναι τέτοια η επιρροή που αντιλαμβάνονται ότι έχει η ΑΙ στην εργασία τους, που όταν ερωτήθηκαν ποιοι μακροπρόθεσμοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο την επαγγελματική τους ζωή, οι τρεις κορυφαίες απαντήσεις αφορούσαν την AI, ξεπερνώντας την οικονομική αβεβαιότητα και την ευελιξία στην εργασία. Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων καλούνται να προσαρμοστούν, να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν νέα εργαλεία, ώστε η θέση τους να παραμείνει ανταγωνιστική.

Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν τον πλέον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι εταιρείες στην ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατάρτιση, διασφαλίζοντας ότι ταυτόχρονα οι οργανισμοί και οι εργαζόμενοι εξελίσσονται παράλληλα με την τεχνολογία.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, VP Adecco & Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα και Βουλγαρία δήλωσε σχετικά: «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας των εργαζομένων, με την εμπιστοσύνη γύρω από τις δυνατότητές της να ενισχύεται σταθερά. Οι οργανισμοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η υιοθέτηση της ΑΙ δεν είναι πλέον προαιρετική – αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και σε πραγματική επιχειρησιακή αξία. Όμως, η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή. Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει στο επίκεντρο κάθε μετασχηματισμού, εξέλιξης και ανάπτυξης. Οι οργανισμοί οφείλουν να καθορίσουν σαφείς προσδοκίες και παραμέτρους για τις νέες εργασίες που δημιουργούνται με τη χρήση AI, ώστε οι προσπάθειες των εργαζομένων να οδηγούν σε πραγματική αξία τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για τον οργανισμό».

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Συνταξιούχοι υπολογίζουν την αύξηση σύνταξης 2,8% από 1/1/2027 με online υπολογιστή καθαρής σύνταξης
Αυξήσεις συντάξεων 2027: Πόσα θα πάρετε καθαρά από 1/1/2027 – Υπολογιστής

Αυξήσεις συντάξεων 2027: Πόσα θα πάρετε καθαρά από 1/1/2027 – Υπολογιστής

06.10.202612 λεπτ.
Αυξήσεις στις συντάξεις: Φτάνουν τα 20-25 € τον μήνα επιπλέον για να “κερδίσει” η κυβέρνηση τους συνταξιούχους;

Αυξήσεις στις συντάξεις: Φτάνουν τα 20-25 € τον μήνα επιπλέον για να “κερδίσει” η κυβέρνηση τους συνταξιούχους;

26.08.20261 λεπτ.
ΤτΕ: Στα 22,9 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το ενεργητικό των ασφαλιστικών – Αύξηση 4,5% στο β΄ τρίμηνο

ΤτΕ: Στα 22,9 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το ενεργητικό των ασφαλιστικών – Αύξηση 4,5% στο β΄ τρίμηνο

26.08.20261 λεπτ.
Χρέη-μαμούθ 52,4 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Πνίγουν αγρότες και επαγγελματίες οι εισφορές

Χρέη-μαμούθ 52,4 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Πνίγουν αγρότες και επαγγελματίες οι εισφορές

18.08.20261 λεπτ.
«Ergani app»: Με ένα «κλικ» οι προσλήψεις από το κινητό – Η διαδικασία

«Ergani app»: Με ένα «κλικ» οι προσλήψεις από το κινητό – Η διαδικασία

31.07.20261 λεπτ.
Επαγγελματική ασφάλιση: Πώς θα γλιτώσετε φόρους “επενδύοντας” στη σύνταξή σας

Επαγγελματική ασφάλιση: Πώς θα γλιτώσετε φόρους “επενδύοντας” στη σύνταξή σας

14.07.20261 λεπτ.
Ασφάλειες υγείας: Άνοδος στα ασφάλιστρα, «φρένο» στους νέους ασφαλισμένους

Ασφάλειες υγείας: Άνοδος στα ασφάλιστρα, «φρένο» στους νέους ασφαλισμένους

10.07.20261 λεπτ.
ΕΦΚΑ: Σύνταξη σε έναν μήνα από το 2027 – Στο κινητό όλα τα ένσημα από το 1980 – Πως θα τα βρείτε

ΕΦΚΑ: Σύνταξη σε έναν μήνα από το 2027 – Στο κινητό όλα τα ένσημα από το 1980 – Πως θα τα βρείτε

29.05.20261 λεπτ.
Επικουρικές Συντάξεις: Μπαίνει τέλος οι χρονοβόρες καθυστερήσεις – Τι αλλάζει για χιλιάδες συνταξιούχους

Επικουρικές Συντάξεις: Μπαίνει τέλος οι χρονοβόρες καθυστερήσεις – Τι αλλάζει για χιλιάδες συνταξιούχους

23.03.20261 λεπτ.
Νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της απονομής των επικουρικών συντάξεων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Επικουρικές συντάξεις: Fast-track έκδοση από το τελευταίο ταμείο – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Επικουρικές συντάξεις: Fast-track έκδοση από το τελευταίο ταμείο – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

13.03.20261 λεπτ.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τροποποιητικές δηλώσεις
Αναδρομικά 2025: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τροποποιητικές δηλώσεις – Προθεσμίες, φόρος και τα βήματα υποβολής

Αναδρομικά 2025: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τροποποιητικές δηλώσεις – Προθεσμίες, φόρος και τα βήματα υποβολής

13.03.20261 λεπτ.
Ασφαλιστικές επιχειρήσεις: Ενεργητικό άνω των 22 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2025

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις: Ενεργητικό άνω των 22 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2025

26.02.20261 λεπτ.
e-ΕΦΚΑ: Ποιοι χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα από 1η Μαρτίου – Οι επιλογές των οφειλετών

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα από 1η Μαρτίου – Οι επιλογές των οφειλετών

26.02.20261 λεπτ.
Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 το 2026 – Αναλυτικός οδηγός

Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 το 2026 – Αναλυτικός οδηγός

16.02.20261 λεπτ.
Σε πλήρη λειτουργία το νέο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» – Η αγορά εργασίας περνάει στη νέα ψηφιακή εποχή

Σε πλήρη λειτουργία το νέο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» – Η αγορά εργασίας περνάει στη νέα ψηφιακή εποχή

16.02.20261 λεπτ.