ΕΚΤ: «Κούρεμα» ενεχύρων και ELA στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης

ΕΚΤ: «Κούρεμα» ενεχύρων και ELA στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης
Μικρή διεύρυνση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποφασίσει κατά την αυριανή συνεδρίασή της η ΕΚΤ. Ωστόσο, γρίφο αποτελεί το τι θα αποφασίσει το ΔΣ της ΕΚΤ για το κούρεμα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής τράπεζας έχει επισημανθεί η ανάγκη αύξησης του haircut στα εχέγγυα, κάτι που, αν συμβεί, θα αποτελέσει ακόμα έναν μοχλό πίεσης στην ελληνική πλευρά, την ώρα που εκκρεμούν κρίσιμα ζητήματα για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, με την προθεσμία να έχει τοποθετηθεί την 14η Ιουνίου, καθώς την επομένη, δηλαδή στις 15/6 συνεδριάζει το Euroworking Group και στις 18/6 το Eurogroup.

Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, οι δηλώσεις Ντράγκι την προηγούμενη Τετάρτη, δείχνουν ότι οι συζητήσεις για περαιτέρω κούρεμα είναι έντονες. Συγκεκριμένα, όπως είχε πει, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ το θέμα θα αναλυθεί σε βάθος.

Σε ό,τι αφορά τις εκροές από την προηγούμενη Τρίτη εντάθηκαν. Μόνο εχθές οι εκροές κινήθηκαν στην περιοχή των 300 εκατ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ELA έχει φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της να αποφασίζει άνοιγμα της ρευστότητας κατά 200 εκατ ευρώ και 500 εκατ ευρώ, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ