ΕΕ: Εγκρίνει το deal της Lufthansa με την ITA ύψους 325 εκατ. ευρώ

ΕΕ: Εγκρίνει το deal της Lufthansa με την ITA ύψους 325 εκατ. ευρώ

Η συναλλαγή βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ πίεζαν τα μέρη για παραχωρήσεις

Πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την επένδυση ύψους 325 εκατ. ευρώ της Deutsche Lufthansa AG στην ΙΤΑ της Ιταλίας. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην ιταλική κυβέρνηση να απαλλαγεί από την ευθύνη για μια αεροπορική εταιρεία που επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό επί δεκαετίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εγκρίνει το σχέδιο της συμφωνίας, αφού αποδέχθηκε μια σειρά παραχωρήσεων που αποσκοπούν στη διατήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού σε βασικά δρομολόγια από την Ιταλία προς την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Έπρεπε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο οι επιβάτες να πληρώνουν τελικά περισσότερα ή να καταλήγουν σε λιγότερες και χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες αερομεταφορών», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager, προσθέτοντας ότι τα διορθωτικά μέτρα που κατατέθηκαν αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό.

Η έγκριση από την ΕΕ βάζει τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε επί μήνες σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας, η οποία προβλέπει ότι ο γερμανικός αερομεταφορέας με έδρα την Κολωνία θα αγοράσει αρχικά το 41% της διάδοχης εταιρείας της χρεωκοπημένης Alitalia από το ιταλικό κράτος, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού αργότερα.

Η συναλλαγή βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ πίεζαν τα μέρη για παραχωρήσεις σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στις πτήσεις από τα αεροδρόμια του Μιλάνου και της Ρώμης, με ιδιαίτερες ανησυχίες για το τι θα γίνει με τα υπερατλαντικά δρομολόγια.

Η πώληση της ITA εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ιταλίδας πρωθυπουργού για την επίτευξη του στόχου ιδιωτικοποίησης ύψους 20 δισ. ευρώ. Παρότι η κυβέρνηση δεν θα εισπράξει άμεσα εκατομμύρια ως μέρος της συμφωνίας, θα περιορίσει την έκθεση της στον αερομεταφορέα που έχει επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί.

Για τη Meloni, η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης μια συμβολική νίκη, καθώς πολλές κυβερνήσεις πριν από τη δική της, συμπεριλαμβανομένης αυτής υπό τον Mario Draghi, απέτυχαν να βάλουν οριστικό τέλος στο έπος της Alitalia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ