"Πάγος" από την Λαγκάρντ στις προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

"Πάγος" από την Λαγκάρντ στις προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

Η ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε χρόνο για να συγκεντρώσουμε νέες πληροφορίες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη επαρκείς αποδείξεις ότι ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό έχει περάσει, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ – ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν ένα διάλειμμα από τη μείωση των επιτοκίων αυτό το μήνα.

Με την αγορά εργασίας της ευρωζώνης να παραμένει εύρωστη, η ΕΚΤ έχει χρόνο να αξιολογήσει τις εισερχόμενες πληροφορίες, δήλωσε η Λαγκάρντ τη Δευτέρα στη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου άνοιξε το ετήσιο φόρουμ των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ. Είναι πολύ νωρίς για να διεκδικήσουμε τη νίκη μετά την εκτίναξη των τιμών, είπε η ίδια.

«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αρκετές αβεβαιότητες όσον αφορά τον μελλοντικό πληθωρισμό, ιδίως όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί η σύνδεση των κερδών, των μισθών και της παραγωγικότητας και αν η οικονομία θα πληγεί από νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού πάνω από τον στόχο έχουν παρέλθει».

Οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν προτίμηση στη διατήρηση του κόστους δανεισμού αμετάβλητου κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αργότερα αυτόν τον μήνα. Από την αρχική μείωση του Ιουνίου, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια – και αν το πολιτικό δράμα στην πατρίδα της θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ομιλία της Δευτέρας δεν αναφέρει τη Γαλλία – ούτε προσφέρει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την πορεία της ΕΚΤ, με τη Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τα δεδομένα.

«Η ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε χρόνο για να συγκεντρώσουμε νέες πληροφορίες, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αβέβαιες», είπε. «Όλα αυτά στηρίζουν την αποφασιστικότητά μας να είμαστε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις πολιτικής μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αξιολόγηση των αξιωματούχων για τις προοπτικές του πληθωρισμού «ενημερώνεται από τις προβλέψεις μας, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές» – αντιπαρέρχομαι τις εικασίες των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των επιτοκίων μόνο στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις όταν είναι διαθέσιμες νέες προβλέψεις.

Τόνισε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα παρεκκλίνουν από την πορεία τους από κάποια συγκεκριμένη πληροφορία, έχοντας τονίσει στο παρελθόν ότι ο δρόμος της επιστροφής στο 2% θα είναι ανώμαλος και μπορεί να περιλαμβάνει προσωρινές ανατροπές.

«Ενώ η ροή νέων πληροφοριών προσθέτει και βελτιώνει συνεχώς την εικόνα μας για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, δεν μας σπρώχνει κανένα συγκεκριμένο σημείο δεδομένων», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Η εξάρτηση από τα δεδομένα δεν σημαίνει εξάρτηση από τα σημεία δεδομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ