Λέιν: Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τις αναταράξεις στις χρηματαγορές

Λέιν: Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τις αναταράξεις στις χρηματαγορές

Οι αναταράξεις στις αγορές ξέσπασαν μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane ως προς τις αναταράξεις στις χρηματαγορές, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν βλέπει κανένα λόγο υπερβολικής ανησυχίας.

«Αυτό που παρατηρούμε στις αγορές είναι, φυσικά, μια ανατιμολόγηση», δήλωσε τη Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο για «άτακτη δυναμική των αγορών».

Οι αναταράξεις στις αγορές ξέσπασαν μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron μετά την ήττα του κόμματός του από τον Εθνικό Συναγερμό της Marine Le Pen στις ευρωεκλογές. Η κατάσταση στις αγορές μετοχών και ομολόγων σταθεροποιήθηκε εν μέρει τη Δευτέρα μετά τις διαβεβαιώσεις της ηγέτιδας της ακροδεξιάς ότι θα συνεργαστεί με τον αρχηγό του κράτους σε περίπτωση που επικρατήσει στην επικείμενη ψηφοφορία.

Οι δηλώσεις του Lane επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν ανησυχούν ιδιατέρως για τις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς. «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς που θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη χρήση τoυ έκτακτου εργαλείου αντιμετώπισης κρίσεων TPI0. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πανικό της αγοράς να διαταράσσει τη νομισματική μας πολιτική», δήλωσε.

Όσον αφορά τα επιτόκια, o Lane επανέλαβε την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν δεσμευθεί για κάποια συγκεκριμένη πορεία.

Η ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου μείωσε το κόστος δανεισμού της για πρώτη φορά μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά δεν έδωσε σαφείς κατευθύνσεις για το πού θα κινηθεί η πολιτική της στη συνέχεια.

Ο Lane δήλωσε ότι κάθε συνεδρίαση εξαρτάται από τα νέα δεδομένα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια άλλη μείωση των επιτοκίων ήδη τον Ιούλιο είναι μάλλον απίθανη και ότι η επόμενη μεγάλη συζήτηση μπορεί να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι μια νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα έρθει μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ η πιθανότητα μιας τρίτης μείωσης μέχρι το τέλος του έτους έχει αυξηθεί στο 75% από 25% πριν από μία εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ