Bloomberg: Αυξάνονται οι προβληματισμοί στην ΕΚΤ μετά την απόφαση της Fed
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι που μίλησαν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ζητούν επιφυλακτικότητα
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν έναν ακόμα λόγο να διστάζουν για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαμήλωσε τον πήχυ ως προς το δικό της σχέδιο νομισματικής χαλάρωσης.
Μετά την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, η Fed προβλέπει πλέον μόνο μία μείωση το 2024 αντί για τρεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρωζώνη γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω δράση εκ μέρους τους ενέχει τον κίνδυνο εισαγωγής πληθωρισμού μέσω ενός δυνητικά ασθενέστερου νομίσματος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Christine Lagarde, τονίζουν διαρκώς ότι είναι αυτόνομοι και δεν εξαρτώνται από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που αποδεικνύεται και από την απόφασή τους να μειώσουν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, ενώ ήταν βέβαιο ότι η Fed δεν θα το πράξει. Γνωρίζουν, όμως, επίσης ότι η νομισματική πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ασκεί μια βαρυτική έλξη στην οποία άλλες κεντρικές τράπεζες δυσκολεύονται να αντισταθούν.
«Η νέα στάση της Fed θα δώσει σαφώς τροφή για σκέψη στα γεράκια της ΕΚΤ και θα τους κάνει πιο επιφυλακτικούς όσον αφορά τις πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της ING.
Αυτή η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής μετά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου και την πρώτη κίνηση μείωσης του κόστους δανεισμού, στην οποία σημειωτέον παρουσιάστηκαν αναθεωρημένες προς τα πάνω προωλέψεις για τον πληθωρισμό.
Οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για νέες μειώσεις και η άποψή τους έχει αλλάξει ελάχιστα μετά την απόφαση της Fed. Οι αγορές χρήματος βλέπουν 60% πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Σεπτέμβριο, αλλά μόνο 40% πιθανότητα περαιτέρω κίνησης της ΕΚΤ μετά από αυτό φέτος.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι που μίλησαν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ζητούν επιφυλακτικότητα όσον αφορά περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού, τονίζοντας την τεράστια αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές των τιμών καταναλωτή.
Η ίδια η Lagarde δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν έχουν «γραμμική πτωτική πορεία» και ότι η ΕΚΤ μπορεί να τα αφήσει αμετάβλητα για περισσότερες από μία συνεδριάσεις στο μέλλον. Ο συνάδελφός της, αντιπρόεδρος Luis de Guindos, θεωρεί ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά για το υπόλοιπο του έτους.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι μια πιο επιθετική χαλάρωση για το μπλοκ των 20 χωρών θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις – καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ενιαίο νόμισμα και να αποτελέσει πρόσθετο κίνδυνο μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών.
Ο Robert Holzmann της Αυστρίας, ο μοναδικός αξιωματούχος που καταψήφισε την απόφαση της περασμένης εβδομάδας για μείωση, επανέλαβε αυτή την ανησυχία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ωστόσο, το πως ακριβώς θα επιδράσει η απόκλισης της νομισματικής πολιτικής των δύο μεγάλων οικονομιών δεν είναι ξεκάθαρο. Η αυστηρότερη από την αναμενόμενη πολιτική της Fed θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε παγκόσμιες περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες – οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας με λιγότερες πιέσεις στις τιμές.