Morgan Stanley: Ποιες τράπεζες προτιμά για το 2025 - Πως θα κινηθούν τα κέρδη για τις 4 συστημικές

Morgan Stanley: Ποιες τράπεζες προτιμά για το 2025 - Πως θα κινηθούν τα κέρδη για τις 4 συστημικές

Οι συστάσεις

Η Morgan Stanley, στην ετήσια στρατηγική της για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, επιλέγει τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank για το 2025 ενώ επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν το προτιμώμενο επενδυτικό στόρι εντός των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν υψηλότερη αύξηση των δανείων έναντι των τραπεζών της Ευρωζώνης, με αύξηση 7% κατά μέσο όρο το 2025.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες, είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις των επιτοκίων, τα οποία αναμένουν στο 1% έως το 2026.

Η προτίμηση είναι στην Alpha Bank (σύσταση overweight) δεδομένης της χαμηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια και στη Eurobank (σύσταση overweight) με την ιστορία της ανάπτυξης κεφαλαίων. Επισης προτείνει σύσταση ίσης απόδοσης με την αγορά για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

«Η Alpha Bank διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στις 0,5 φορές το 2026 (σύμφωνα με το consensus και τους δικούς μας αριθμούς) για ένα δείκτη αποδοτικότητας RoTE 10,6% και μια μέση μερισματική απόδοση 9,7% την περίοδο 2024-2026.

Προσθέστε σε αυτό το διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης που έχει η Alpha Bank, το οποίο θα πρέπει να μετριάσει τα πλήγματα στο NII στο μέλλον και θεωρούμε ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να υπερασπιστεί τα περιθώρια κέρδους της σε ένα περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων.

Επίσης, διατηρούμε σύσταση overweight στη Eurobank, καθώς βλέπουμε περιθώρια ανόδου από την κεφαλαιακή ανάπτυξη (από την ανόργανη ανάπτυξη), τις συνέργειες από την ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας και την υψηλότερη ανθεκτικότητα των κερδών σε σύγκριση με την Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα», σημειώνει η Morgan Stanley.

Η Morgan Stanley συνεχίζει να βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να επωφελούνται από:

1) μια συγκριτικά ισχυρή μακροοικονομική προοπτική, καθώς οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 2,2-1,8% το 2025-2026 και υπεραπόδοση έναντι της ζώνης του ευρώ (1,0% και 1,1%, αντίστοιχα)

2) την απόδοση της δυναμικής αύξησης των δανείων που θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από τα κεφάλαια RRF, την ανάκαμψη των επενδύσεων και τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη, οδηγώντας το μέσο όρο αύξησης στο 7% για την περίοδο 2024-2026,

3) την αύξηση του καθαρού εσόδου από τόκους που (NII) αναμένεται να είναι αργή το 2025, καθώς αρχίζει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, αλλά η βάση είναι υψηλότερη, δεδομένης της σταθερής επέκτασης του περιθωρίου κέρδους λόγω των χαμηλών beta καταθέσεων,

4) τα NPEs που είναι σε μονοψήφιο ποσοστό και η ποιότητα στο ενεργητικό παραμένει ανθεκτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ