Morgan Stanley: Φθηνές μετά την πτώση οι τράπεζες αλλά θέλει προσοχή - Τα σενάρια που εξετάζει

Morgan Stanley: Φθηνές μετά την πτώση οι τράπεζες αλλά θέλει προσοχή - Τα σενάρια που εξετάζει

Οι συστάσεις διατηρούνται σε υπεραπόδοση για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank και σε ουδέτερη για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank.

Με απώλειες που αγγίζουν το 17% την τελευταία εβδομάδα, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δείχνουν να ενσωματώνουν πλέον ένα σαφώς πιο συντηρητικό σενάριο για την κερδοφορία του κλάδου σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Όπως εκτιμά η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί έναν κανονικοποιημένο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE) για το 2027 στην περιοχή του 8%–11,5%, έναντι 11%–15% που προβλέπει το βασικό της σενάριο.

Οι συστάσεις διατηρούνται σε υπεραπόδοση για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank και σε ουδέτερη για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank.

Στην ανάλυσή της, η Morgan Stanley ενσωματώνει ένα πιο απαισιόδοξο μακροοικονομικό περιβάλλον για την περίοδο 2026–2027, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1%),
  • Ανάπτυξη δανείων ίση με το ονομαστικό ΑΕΠ (περίπου 50% χαμηλότερη σε σύγκριση με το βασικό σενάριο),
  • Πτώση της αύξησης των προμηθειών κατά 50% (σε 4,0%–4,5%),
  • Υψηλότερο κόστος κινδύνου (COR) κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Αυτές οι παραδοχές συνεπάγονται μια μέση αρνητική επίδραση της τάξης του 20% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έως το 2027. Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, φαίνεται να έχει ήδη αποτιμήσει αυτό το σενάριο.

Για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες, η Morgan Stanley βλέπει ένα ακόμη πιο «αυστηρό» περιβάλλον: είτε με αύξηση του κόστους κινδύνου κατά 15 έως 60 μονάδες βάσης, είτε με ρυθμό ανάπτυξης δανείων μεταξύ -2% και +2% για την περίοδο 2026–2027 (σε σύγκριση με 7%–8% στο βασικό σενάριο). Η Eurobank εμφανίζεται να προεξοφλεί το πλέον αρνητικό ενδεχόμενο.

Το παραπάνω συνδυάζεται με αύξηση του κόστους ιδίων κεφαλαίων (COE) κατά 50 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε εκτιμώμενο κανονικοποιημένο ROE 8%–11,5% για το 2027 – δηλαδή κάτω από το εύρος του βασικού σεναρίου της Morgan Stanley (11%–15%).

Σε επίπεδο αποτίμησης, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα με έναν μέσο δείκτη P/E για το 2026 στις 5,6 φορές και δείκτη P/BV στο 0,7 – επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως «φθηνά» από τη Morgan Stanley.

Πόσο ευαίσθητες είναι οι ελληνικές τράπεζες

Στα σημερινά επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο όρο P/E στο 5,6x και P/BV στο 0,7x με βάση τις εκτιμήσεις του 2026, το οποίο η Morgan Stanley πιστεύει ότι είναι φθηνές.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα θα επιβαρύνει τον κλάδο, στο μέτωπο των επιτοκίων, των δανείων, της ποιότητας του ενεργητικού και του CoE.

Ενδεικτικά, για κάθε μείωση 50 μ.β. του επιτοκίου, η επιβάρυνση στα έσοδα θα είναι της τάξεως του 7%-9%.

Για κάθε 1% χαμηλότερης αύξησης δανείων, η επίπτωση θα 0,6% στα κέρδη

Για κάθε 10 μ.β. περισσότερες στο κόστος κινδύνου ο αντίκτυπος στα κέρδη θα είναι 3%

Για κάθε αύξηση 50 μ.β. στο κόστος ιδίων κεφαλαίων η επίπτωση θα είναι 6% στη δίκαιη αξία των μετοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ