Χριστίνα Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Η πρόσβαση σε χρηματοοοικονομικές υπηρεσίες μας αφορά όλους

Η τεχνολογία, η καινοτομία και η εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν άρδην τον τρόπο που προσφέρονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όλα τα άτομα και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και δίκαιης οικονομίας και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Τράπεζες και οι Κρατικοί θεσμοί προς αυτή την κατεύθυνση, περιέγραψε η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, μιλώντας στο 10ο Delphi Economic Forum.
Όπως επεσήμανε η κ. Θεοφιλίδη, με τη χρήση της τεχνολογίας, οι πελάτες των Τραπεζών έχουν καλύτερη και άμεση διαχείριση των οικονομικών τους, αποκτούν νέα προϊόντα, πραγματοποιούν πληρωμές ή μεταφέρουν χρήματα πιο εύκολα από ποτέ. Η έννοια της χρηματοοικονομικής συμπερίληψης, όπως λέγεται, επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του αποκλεισμού από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια, ασφάλειες και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η τεχνολογία, η καινοτομία και η εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν άρδην τον τρόπο που προσφέρονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα και κοινότητες που παραδοσιακά αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα.
«Οι τράπεζες, έχουν στο DNA τους την ευθύνη της χρηματοοικονομικής συμπερίληψης. Μας αφορά όλους, καθώς είναι απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής αλλά και πιο δίκαιης οικονομίας. Για εμάς, στην Εθνική τράπεζα, δεν αποτελεί απλά χρέος, αλλά σκοπό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η διαδικασία, ώστε να συμμετέχουν όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες στις τραπεζικές συναλλαγές και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και τα προϊόντα επιτυγχάνεται, σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, μέσα από:
- Ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές, που διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως καταθέσεις, πληρωμές και δανειοδότηση, ακόμα και σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε φυσικά υποκαταστήματα τραπεζών.
- Ανάπτυξη ειδικών τεχνολογιών για ομάδες πληθυσμού με δυσκολίες πρόσβασης όπως εφαρμογές και ΑΤΜ’s με oθόνες πιο εύκολα ορατές από πελάτες με προβλήματα όρασης, με φωνητική καθοδήγηση κ.ά.
- Ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και εναλλακτικά δεδομένα για ομάδες πληθυσμού με περιορισμούς λόγω οικονομικής κατάστασης, ώστε να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα χωρίς το παραδοσιακό πιστωτικό ιστορικό, διευρύνοντας έτσι την πρόσβαση σε δανειοδότηση.
Με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, η κ. Θεοφιλίδη τόνισε ότι η χρηματοοικονομική συμπερίληψη προϋποθέτει ότι οι πελάτες δεν αναγνωρίζονται πλέον μόνο βάσει αξίας, αλλά και βάσει αναγκών και κοινών χαρακτηριστικών τους. «Οι νέοι είναι ένα κοινό που οφείλουμε να προσεγγίσουμε και να συμπεριλάβουμε στην πελατεία μας, με τρόπο αποδεκτό και εύληπτο σε αυτούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά η Εθνική δημιούργησε προϊόντα και υπηρεσίες, με μια προσέγγιση για το νεανικό κοινό καθαρά «δική του», με στόχο να αναδείξει ότι η διαχείριση των οικονομικών του είναι πιο απλή απ’ ότι φανταζόταν. Και για το σκοπό αυτό έχουμε επενδύσει και δημιουργήσει μία ειδική εφαρμογή, το Νext», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι η συμβολή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Μέσα από έρευνες που κάνουμε τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι, δυστυχώς, πράγματι υπάρχει ακόμα ζήτημα χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας. Όταν δεν έχεις γνώση, δημιουργείται ένα αίσθημα φόβου και αδυναμίας διαχείρισης των οικονομικών σου. Η χρηματοοικονομική συμπερίληψη, λοιπόν, δεν αφορά μόνο την παροχή πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και τη διασφάλιση ότι οι πελάτες διαθέτουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το ζητούμενο στα Προγράμματα αυτά, όπως επεσήμανε, είναι να απευθύνονται με τρόπο που να είναι κατανοητός από όλους. Χαρακτηριστικά, η ίδια αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας «Μάθε με την Εθνική», που έχει ως στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πελατών της σχετικά με τις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και τη διεξαγωγή κατάλληλων στοχευμένων ερευνών, όπως η εφαρμοσμένη ακαδημαϊκή έρευνα μέσα από το Πρόγραμμα ΕΝΝΟΙΑ, που χρηματοδοτεί η Τράπεζα και στοχεύει στην ενδυνάμωση των νοικοκυριών.
Κλείνοντας, η κ. Θεοφιλίδη αναφερόμενη στους κρατικούς θεσμούς, επεσήμανε το καίριο ρόλο τους στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της ενσωμάτωσης της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στα σχολικά προγράμματα σπουδών, της χάραξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της συμπερίληψης, καθώς και της δημιουργίας ενός ρυθμιστικού πλαισίου που προστατεύει τους καταναλωτές και ταυτόχρονα ενθαρρύνει την καινοτομία.
«Είμαστε πάντα πρόθυμοι, και πιστεύω μιλώ και εκ μέρους όλων, να συνεργαστούμε με κρατικούς θεσμούς και άλλους φορείς για την προώθηση της χρηματοοικονομικής συμπερίληψης, κάτι που σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τον κλάδο» τόνισε χαρακτηριστικά.