EBRD:Ετοιμάζει την τρίτη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της ύψους 4 δισ. ευρώ για χάρη της Ουκρανίας

 EBRD:Ετοιμάζει την τρίτη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της ύψους 4 δισ. ευρώ για χάρη της Ουκρανίας

Η έγκριση είναι το πρώτο βήμα στην επίσημη διαδικασία που θα της επιτρέψει να αυξήσει την ετήσια χρηματοδότηση της Ουκρανίας στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έκανε το πρώτο βήμα για να επιτρέψει μια αύξηση κεφαλαίου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα της επέτρεπε να διπλασιάσει την ετήσια επένδυσή της στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Η EBRD, η οποία έχει ήδη διοχετεύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2022-2023, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της είχε συστήσει στους διοικητές της τράπεζας να εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου «για να μπορέσει να παρέχει σημαντικές και διαρκείς επενδύσεις για την Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον». .

«Η σημερινή απόφαση είναι σύμφωνη με την αναγνώριση των κυβερνητών ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα της Τράπεζας, τώρα και στο μέλλον, μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η έγκριση είναι το πρώτο βήμα στην επίσημη διαδικασία που θα της επιτρέψει να αυξήσει την ετήσια χρηματοδότηση της Ουκρανίας στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν εγκριθούν, οι πρώτες πληρωμές από τα προστιθέμενα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμες το 2025.

Οι κυβερνήτες θα λάβουν οριστική απόφαση για την πρόταση μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε η ανακοίνωση. Η έγκριση θα αυξήσει το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της EBRD από το τρέχον επίπεδο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα σηματοδοτήσει την τρίτη αύξηση κεφαλαίου στην ιστορία της, μετά από άλλες δύο το 1996 και το 2010.

Η EBRD υπήρξε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Ουκρανία τα τελευταία 30 χρόνια και αύξησε την υποστήριξή της σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

Τον Ιούνιο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch δέσμευσε την καθαρή έκθεση της EBRD στις εγγυήσεις προς την Ουκρανία στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας στο 12,8% ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων. Προειδοποίησε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χάσει την πολυπόθητη πιστοληπτική της ικανότητα τριπλού Α εάν η χώρα αθετήσει τα δάνεια.
Έκανε την ίδια προειδοποίηση για τη Διεθνή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ