AXIA: Ελκυστική η Eurobank – Πώς θα κινηθούν τα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο

AXIA: Ελκυστική η Eurobank – Πώς θα κινηθούν τα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο

Η  AXIA εκτιμά ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα συνεχίσουν τη συνολική θετική τάση τους

Μετά από ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων που ανέφερε το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Eurobank προβλέπεται να ανακοινώσει τις ισχυρές της αποδόσεις και για το δεύτερο τρίμηνο στις 31 Ιουλίου μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Αυτό αναφέρει η AXIA, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναμένει ότι η Eurobank θα ανακοινώσει προσαρμοσμένο RoTE στο 14,1%. Προβλέπει, επίσης ότι τα επιτοκιακά έσοδα (NII) θα έχουν μια πτώση της τάξεως του 4,3%, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τα αυξημένα έξοδα τόκων που σχετίζονται με τον προνομιούχο χρεωστικό τίτλο ύψους 650 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον Απρίλιο και τον τίτλο μειωμένης εξασφάλισης 300 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο.

Επίδραση θα έχουν και οι διαρθρωτικές αντισταθμίσεις σε συνδυασμό με την ανατιμολόγηση των καταθέσεων στο απόθεμα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η AXIA εκτιμά ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα συνεχίσουν τη συνολική θετική τάση τους, με αύξηση περίπου 4,5%, λόγω της πιστωτικής επέκτασης, της επενδυτικής δραστηριότητας, των συναλλαγών και των προμηθειών AM, αντιστρέφοντας το εποχικά αδύναμο 1ο τρίμηνο του έτους.

Το κόστος θα πρέπει να είναι γενικά σταθερό, με την Axia να συνυπολογίζει ένα εφάπαξ κέρδος 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας που ακυρώνει την εφάπαξ δαπάνη του VES ύψους 96 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και κρατήθηκε το 1ο τρίμηνο του έτους.

Επίσης, η AXIA εκτιμά ότι το κόστος κινδύνου θα αυξηθεί στο 0,71%, καθώς ο όμιλος θα συνεχίσει την εκκαθάριση του ισολογισμού, χωρίς τη δημιουργία νέων NPE. Σε αυτό μάλιστα, εκτιμά ότι ο δείκτης NPE θα παραμείνει σταθερός σε τριμηνιαία βάση.

Συστάσεις στους επενδυτές

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης από τη διοίκηση, οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν σε:

α) τις τάσεις δανεισμού σχετικά με την πιστωτική επέκταση του ομίλου καθώς και οποιεσδήποτε ενδείξεις σχετικά με την αναμενόμενη πορεία πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα τρίμηνα,

β) τη συρρίκνωση του περιθωρίου δανεισμού, η οποία γίνεται πιο εμφανής καθώς ο εγχώριος ανταγωνισμός ενισχύεται,

γ) τα beta καταθέσεων που αυξάνονται αλλά παραμένουν χαμηλά σε απόλυτα και ιστορικά πρότυπα, καθώς και το μείγμα και την εξέλιξη των καταθέσεων,

δ) τις τυχόν ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας (HB), καθώς η Eurobank διαφοροποιεί περαιτέρω το μείγμα κερδών εκτός Ελλάδας ενεργώντας ως άξονας σε άλλες διεθνείς αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, και

ε) τις τυχόν ενημερώσεις σχετικά με τους στόχους κερδοφορίας και κόστους του 2024, σε συνδυασμό με οποιαδήποτε καθοδήγηση σχετικά με τις στρατηγικές ανάπτυξης κεφαλαίου.

Τέλος, η Axia επισημαίνει ότι παρά την αύξηση περί το 10% στην τιμή της μετοχής της Eurobank το τελευταίο 3μηνο (+38% από την αρχή του έτους έως σήμερα), η μετοχή εξακολουθεί να είναι ελκυστική δεδομένης της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής της τάσης. Έτσι, επαναλαμβάνει τη σύσταση της Αγοράς και διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 3 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ