Axia: Στα 2,5 ευρώ η τιμή στόχος για την Alpha Bank - Τα σημεία «κλειδιά» για το β’ τρίμηνο

Axia: Στα 2,5 ευρώ η τιμή στόχος για την Alpha Bank - Τα σημεία «κλειδιά» για το β’ τρίμηνο

Η AXIA λαμβάνει επίσης υπόψη τα αυξημένα έσοδα από τόκους που αποκτήθηκαν στο χαρτοφυλάκιο τίτλων.

Μετά από ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου του έτους, η AXIA αναμένει από την Alpha Bank να δημοσιεύσει ένα άλλο καλό σύνολο τριμηνιαίων κερδών στις 2 Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο, κρατά την τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ, με σύσταση αγορά.

Η συναίνεση του Visible Alpha αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα (NII) θα σημειώσουν πτώση της τάξης του 2%, ενώ η Axia εκτιμά μείωση 5%, αντιπροσωπεύοντας την επίδραση της αναπροσαρμογής των καταθέσεων στο απόθεμα των προθεσμιακών, των χαμηλότερων επιτοκίων δανείων λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων και του κόστους χρηματοδότησης χονδρικής, στο πλαίσιο της νέας έκδοσης ομολόγου Tier 2 τον Ιούνιο και της επίδρασης του Senior Preferred bond τον Φεβρουάριο.

Η AXIA λαμβάνει επίσης υπόψη τα αυξημένα έσοδα από τόκους που αποκτήθηκαν στο χαρτοφυλάκιο τίτλων.

Εκτιμά επίσης ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα αυξηθούν σε τριμηνιαία βάση κατά 3%, σύμφωνα με τη συναίνεση, και θα υποστηρίζονται από πιστωτική επέκταση, επενδυτική δραστηριότητα, συναλλαγές και προμήθειες AM.

Συνολικά, η AXIA αναμένει μια ανοδική πορεία στη γραμμή κόστους, κυρίως λόγω της G&A (+15%), καθώς οι δαπάνες που σχετίζονται με το προσωπικό παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές.

Εκτιμά επίσης ότι το κόστος κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εξυπηρέτησης) θα ανέλθει στο 0,75% το 2ο τρίμηνο, αποτυπώνοντας την τιτλοποίηση 400 εκατ. ευρώ (+ εφάπαξ προβλέψεις 70 εκατ. ευρώ που θα επηρεάσουν τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη). Έτσι, ο δείκτης NPE της Alpha Bank θα φτάσει στο 4,9% pro-forma για μια πιθανή συναλλαγή, καθώς ο όμιλος θα μπορούσε να επιταχύνει την εκκαθάριση του ισολογισμού του, κάνοντας χρήση επίσης του HAPS III.

Πού να εστιάσουν οι επενδυτές

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με:

α) τις τάσεις δανεισμού για την πιστωτική επέκταση του ομίλου καθώς και οποιεσδήποτε ενδείξεις σχετικά με την αναμενόμενη πορεία για πιστωτική ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα,

β) τη συρρίκνωση του περιθωρίου δανεισμού, η οποία γίνεται πιο εμφανής καθώς ενισχύεται ο εγχώριος ανταγωνισμός,

γ) τα beta καταθέσεων που αυξάνονται αλλά παραμένουν χαμηλά σε απόλυτα και ιστορικά πρότυπα, καθώς και το μείγμα και την εξέλιξη των καταθέσεων,

δ) ενημερώσεις γύρω από περαιτέρω εκκαθάριση του ισολογισμού και

ε) τον δείκτη κεφαλαίου pro-forma CET1, καθώς και καθοδήγηση της διοίκησης σχετικά με πιθανές αναβαθμίσεις στόχων στον δείκτη NII και NPE.

Τέλος, η Axia θα ανέμενε μια ενημέρωση σχετικά με τη στρατηγική προσέγγιση της διοίκησης για την αξιοποίηση της συνεργασίας με την Unicredit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ