Έρχεται δυνατό τρίμηνο κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες - Προς περαιτέρω αναβάθμιση στόχων

Έρχεται δυνατό τρίμηνο κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες - Προς περαιτέρω αναβάθμιση στόχων

Η ανάλυση της Euroxx

Η περίοδος αναφοράς των επιδόσεων του 2ου τριμήνου του 2024 αρχίζει την επόμενη εβδομάδα για τις ελληνικές τράπεζες, με την Euroxx να αναμένει ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο λόγω της ηπιότερης πτώσης των επιτοκιακών εσόδων (NII), της βελτίωσης της αύξησης των δανείων, της διψήφιας αύξησης των προμηθειών, του περιορισμού του λειτουργικού κόστους και του χαμηλού κόστους κινδύνου.

Ενόψει ενός σταθερού τριμήνου, η Euroxx αναμένει από τις διοικήσεις να αναβαθμίσουν περαιτέρω τους στόχους για το 2024 και επιβεβαιώσουν ότι μπορεί να υπάρξει θετική τάση στις προβλέψεις Γι’ αυτό και διατηρεί την ανοδική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες που διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με P/E στο 6,0x με βάση τις εκτιμήσεις του 2024 και του 2025, ήτοι με discount 15-20% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.

Iσχυρό δεύτερο τρίμηνο, αναμένονται αναβαθμίσεις στην καθοδήγηση

Η Euroxx αναμένει μείωση των NII για τον κλάδο κατά περίπου 4% σε τριμηνιαία βάση (έναντι-2,5% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2024) λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων, των χαμηλότερων εταιρικών περιθωρίων και των νέων εκδόσεων MREL. Ωστόσο, η πτώση των NII κινείται με πιο ήπιους ρυθμούς από το σύνολο του έτους.

Όπως εξηγεί, οι προσδοκίες είναι θετικές λόγω βραδύτερων περικοπών επιτοκίων από την ΕΚΤ, της βελτίωσης των νέων εκταμιεύσεων το 2ο τρίμηνο και της αργής μετατόπισης των καταθέσεων σε προθεσμιακές (σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο το τρίμηνο).

Τα αποτελέσματα θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν από την ισχυρή αύξηση των προμηθειών, τη συνεχή συγκράτηση του κόστους και το χαμηλό κόστος κινδύνου με περιορισμένη ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συνολικά, η Euroxx αναμένει ένα ισχυρό τρίμηνο και περαιτέρω αυξήσεις στην καθοδήγηση του 2024.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Eurobank (πριν τη συνεδρίαση) και η Τράπεζα Πειραιώς (μετά τη συνεδρίαση) θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Η Εθνική θα ανακοινώσει σχετικά την Πέμπτη 1 Αυγούστου, πριν ανοίξει η αγορά και η Alpha Bank την Παρασκευή 2 Αυγούστου, πριν ανοίξει η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ