Ψάλτης (Alpha Bank): Το σχέδιο για ανάπτυξη και κερδοφορία - Καταλύτης η συνεργασία με την UniCredit

Ψάλτης (Alpha Bank): Το σχέδιο για ανάπτυξη και κερδοφορία - Καταλύτης η συνεργασία με την UniCredit

H Alpha Bank έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο της επιχειρηματικής της λειτουργίας

Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας της Alpha Bank τα επόμενα χρόνια παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της Βασίλης Ψάλτης, κατά την ομιλία του προς τους μετόχους, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης.

Οι 6 πυλώνες του σχεδίου

Πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται σε 6 πυλώνες. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Ψάλτη προβλέπει τα εξής:

1. Λιανική Τραπεζική

Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και επικέντρωση σε δραστηριότητες υψηλής αξίας.

Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη του νέου μοντέλου εξυπηρέτησης των πελατών της τράπεζας στα καταστήματα, την ψηφιοποίηση των καθημερινών συναλλαγών, που μέχρι σήμερα φτάνει το 83% και την εισαγωγή 70 νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

2. Wealth Management

Σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση των εργασιών θα παίξει η συνεργασία με το στρατηγικό εταίρο της Alpha Bank, τη UniCredit, που θα συμβάλει στην αναμόρφωση του μοντέλου υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, διασφαλίζει τεχνογνωσία και νέα προϊόντα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets του ιταλικού ομίλου, που είναι ήδη διαθέσιμα στους πελάτες της τράπεζας.

3. Wholesale Banking

Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης της τράπεζας, με την εισαγωγή νέων ψηφιακών προϊόντων και την εφαρμογή ενός νέου εξειδικευμένου ανά κλάδο οργανωτικού μοντέλου.

Το 2023 η Alpha Bank πέτυχε αύξηση των καθαρών χρηματοδοτήσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις κατά 7% και ενίσχυση των κερδών του τομέα κατά 19%.

4. Διεθνείς δραστηριότητες

Η διοίκηση της Alpha Bank στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων, μετά την συμφωνία με τη UniCredit για τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, από την οποία θα προκύψει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην τοπική αγορά, όπου ο ελληνικός όμιλος συμμετέχει με 9,9%.

Παράλληλα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη των εργασιών της Alpha Bank Cyprus.

5. Ανθεκτικότητα ισολογισμού

Η τράπεζα θα συνεχίσει τις ενέργειες για τη διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης και την περεταίρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που πλέον έχει υποχωρήσει στο 6%.

6. Πλήρης υιοθέτηση και αξιοποίηση κριτηρίων ESG

Στόχος είναι οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις την τριετία 2024 – 2026 να φτάσουν τα 4,4 δια. ευρώ.

Διανομή μερίσματος

Κατά τον κ. Ψάλτη, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής αυτού του σχεδίου, θα καταστεί εφικτή η ενίσχυση της ανταμοιβής των μετόχων της τράπεζας, τους οποίους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους τα τελευταία χρόνια.

Η σημερινή γενική συνέλευση θα αποφασίσει τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 16 έτη.

Θα επιστραφεί κεφάλαιο σε μετρητά ύψους 61 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 61 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ιδίων μετοχών.

Η συνεργασία με UniCredit

Ο Ψάλτης έκανε εκτενή αναφορά στα οφέλη που θα αποκομίσει η Alpha Bank από τη στρατηγική της συνεργασία με τη UniCredit.

Όπως είπε, μέσω αυτής οι πελάτες της τράπεζας αποκτούν πρόσβαση σε 13 ευρωπαϊκές αγορές, που αποτελεί «μοναδικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού».

Ταυτόχρονα, στο asset management ενισχύεται «το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, ενώ στο wholesale banking αυξάνεται η δύναμη πυρός μας, αποκτώντας νέες δυνατότητες για χρηματοδότηση και μεγάλες συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως με τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, «επιτυγχάνουμε την βέλτιστη απόδοση του κεφαλαίου, καθώς διατηρούμε το 9,9% του νέου ομίλου, ενώ παρέχουμε στους πελάτες μας στην τοπική αγορά την δυνατότητα εξυπηρέτησης από την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αισιοδοξία μου εδράζεται σε δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, στην στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων μας και την ταχεία υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών από την ανακοίνωση της συμφωνίας έχει ήδη ολοκληρωθεί το σκέλος της πώλησης, ενώ οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο διάθεσης της οικογένειας αμοιβαίων κεφαλαίων, που είναι ήδη διαθέσιμα στους πελάτες μας.

Δεύτερον, στο γεγονός ότι με την διοίκηση της ιταλικής τράπεζας μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για προαγωγή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ομαδικότητας και την προσήλωσή μας στην δημιουργία αξίας για τους μετόχους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ