Enria: "Παραθυράκι" της ΕΕ επιτρέπει στις τράπεζες να αποφεύγουν την εποπτεία κρυπτογράφησης από τη

 Enria: "Παραθυράκι" της ΕΕ επιτρέπει στις τράπεζες να αποφεύγουν την εποπτεία κρυπτογράφησης από τη


Προειδοποιήσεις του επικεφαλής επόπτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα κενά του συστήματος εποπτείας

Οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από κινδύνους που προέρχονται από κρυπτονομίσματα περιέχουν ένα κενό που επιτρέπει στις τράπεζες να παρακάμπτουν ορισμένες διασφαλίσεις και πρέπει να διορθωθούν επειγόντως, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων αρχίζει να ανακάμπτει ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου FTX και άλλων μεγάλων παικτών το 2022 που συνέτριψαν τις τιμές, αμαύρωσαν τον κλάδο και προκάλεσαν μια ρυθμιστική καταστολή.

Η Enria απαρίθμησε μια σειρά από προκλήσεις για τους Ευρωπαίους χρηματοπιστωτικούς επόπτες καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αγορά κρυπτογράφησης χρησιμοποιώντας πρόσφατα εγκεκριμένους κανονισμούς της ΕΕ και του παγκόσμιου κανονισμού που καθορίστηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BCBS).

Προειδοποίησε ότι το πλαίσιο της ΕΕ τοποθετεί τη δραστηριότητα των τραπεζών ως «παρόχου υπηρεσιών κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων» -- όπως το να ενεργούν ως θεματοφύλακας για πορτοφόλια πελατών, να ανταλλάσσουν μάρκες ή να διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια κρυπτογράφησης -- εκτός των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ ως τραπεζικής εποπτείας.

Αυτό εμποδίζει την ΕΚΤ να έχει πλήρη εικόνα της έκθεσης μιας τράπεζας σε κρυπτονομίσματα και να εφαρμόζει αποτελεσματικά διασφαλίσεις, όπως ένα όριο στο πόσο πολύ μπορεί να εκτεθεί ένας δανειστής σε έναν μόνο πελάτη, υποστήριξε ο Enria.

«Μια πτυχή που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η πιθανότητα παράκαμψης του ρυθμιστικού πλαισίου προληπτικής εποπτείας που θα εφαρμοστεί σύντομα», είπε στο κείμενο ομιλίας που εκφώνησε σε συνέδριο στη Βενετία.

«Στην πραγματικότητα, εάν οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων που ελέγχονται από τράπεζες δεν εμπίπτουν στο πεδίο της προληπτικής ενοποίησης τους, το πρότυπο BCBS και ειδικά το όριο έκθεσης μπορεί να καταστεί αναποτελεσματικό».

Πρόσθεσε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης θα πρέπει να προστεθούν «επειγόντως» στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει η ΕΚΤ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Σε μια άλλη προειδοποίηση, είπε ότι η διάταξη του κανονισμού για τις αγορές κρυπτονομισμάτων της ΕΕ (MiCAR) ότι οι εκδότες σταθερών νομισμάτων διατηρούν το 60% των αποθεματικών σε τραπεζικές καταθέσεις μπορεί να έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εάν αποσυρθούν αυτά τα μετρητά.

Είπε ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να βασίζονται «σε ασταθείς καταθέσεις, ειδικά σε αυτές των παικτών κρυπτονομισμάτων», αλλά οι τελευταίοι θα πρέπει επίσης να αναγκαστούν να συνεργαστούν με διάφορες τράπεζες όταν η MiCAR κυκλοφορήσει πλήρως.

Το MiCAR τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου και θα τεθεί πλήρως σε ισχύ από τα τέλη του επόμενου έτους. Τα παγκόσμια πρότυπα της Επιτροπής της Βασιλείας για την έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης πρόκειται να μεταφερθούν στη νομοθεσία της ΕΕ έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

Η θητεία του Enria.ως προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα εξαντληθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, όταν θα αντικατασταθεί από την Κλαούντια Μπουτς, επί του παρόντος αντιπρόεδρο της Bundesbank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ