Επενδυτικοί τραπεζίτες: Ανάκαμψη στο dealmaking μόλις υποχωρήσει η αβεβαιότητα

Επενδυτικοί τραπεζίτες: Ανάκαμψη στο dealmaking μόλις υποχωρήσει η αβεβαιότητα

Μειώθηκαν 27% οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους και ανήλθαν συνολικά σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

 


Μερικοί από τους κορυφαίους επενδυτικούς τραπεζίτες στον κόσμο εκτιμούν ότι η πτώση στις εταιρικές συναλλαγές το 2023 θέτει το έδαφος για ανάκαμψη της δραστηριότητας μόλις υποχωρήσει η αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και τα ρυθμιστικά εμπόδια .

Οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) ανήλθαν συνολικά σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, μειωμένες κατά 27% από ένα χρόνο πριν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.


«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εταιρικά συμβούλια δεν χρειάζεται να έχουν μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα μοιάζει το μέλλον, αλλά χρειάζονται έναν βαθμό σταθερότητας», δήλωσε ο συν-επικεφαλής της Goldman Sachs Group Stephan Feldgoise στο συνέδριο Reuters NEXT. «Είμαι εύλογα ανυπόμονος ότι αυτό θα επιστρέψει, αλλά προφανώς θα είναι σε αγώνες και ξεκινά».

Η αβεβαιότητα σχετικά με την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι ανησυχίες για πιθανή οικονομική επιβράδυνση και η αυξανόμενη εχθρότητα μεταξύ των ρυθμιστικών αντιμονοπωλιακών αρχών για μεγάλες συμφωνίες έχουν επηρεάσει την αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών.


«Μπορείτε να δείτε γιατί ορισμένες εταιρείες λένε, αν δεν χρειάζεται να κάνω αυτή τη συμφωνία τώρα, ίσως είναι πιο συνετό να περιμένω», είπε στην επιτροπή ο πρόεδρος της Bank of America της παγκόσμιας εξαγοράς και εξαγορών Στίβεν Μπαρόνοφ.

Τον περασμένο μήνα, η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp ανακοίνωσε ότι θα εξαγόραζε την Hess Corp σε συμφωνία 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η ανταγωνιστική Exxon Mobil Corp δήλωσε ότι θα εξαγόραζε την Pioneer Natural Resourcesγια 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια -- οι δύο μεγαλύτερες συναλλαγές μέχρι στιγμής φέτος.

Ο επικεφαλής των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών της JPMorgan Chase & Co, Anu Aiyengar, επεσήμανε ότι αυτές οι δύο συμφωνίες ήταν ολοκληρωμένες και είπε ότι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν τις μετοχές τους ως νόμισμα για να ξεπεράσουν τις ανησυχίες των στόχων εξαγοράς σχετικά με το κλείδωμα μιας φθηνής αποτίμησης, την οποία θα διακινδύνευαν αν πουλούσαν μετρητά.

"Οι αγωγοί συμφωνιών μας είναι σε ένα από τα μεγαλύτερα επίπεδα που έχετε δει τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Κάποιες (εταιρείες) θα βγουν και θα πρωτοστατήσουν", είπε ο Aiyengar.

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες ήταν πιο πρόθυμες να πολεμήσουν τις ρυθμιστικές αρχές στο δικαστήριο για τις συμφωνίες τους υπό το φως των νομικών νικών υψηλού προφίλ που έχουν σημειώσει ορισμένοι. Στις εταιρείες που ολοκλήρωσαν εξαγορές τους τελευταίους μήνες μετά από νομικές διαμάχες με ρυθμιστικές αρχές περιλαμβάνονται η Microsoft Corp, η Illumina, η Amgen και την Intercontinental Exchange .


Ο συμπρόεδρος της επενδυτικής τραπεζικής της Centerview Partners, Anthony Kim, δήλωσε ότι η εταιρεία του συνέχισε να επενδύει στο ταλέντο της, παρόλο που ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, καθώς πρέπει να βεβαιωθεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

«Τα πράγματα βελτιώνονται και πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε η Κιμ.

Ο επικεφαλής επενδύσεων και εταιρικής τραπεζικής της Mizuho στην Αμερική, Michal Katz, η τράπεζα του οποίου υπέγραψε συμφωνία τον Ιούνιο για επέκταση στις Ηνωμένες Πολιτείες με την εξαγορά 550 εκατομμυρίων δολαρίων της συμβουλευτικής εταιρείας συγχωνεύσεων και εξαγορών Greenhill & Co Inc (GHL.N), δήλωσε εκεί τις προκλήσεις στη σύναψη συναλλαγών που προσφέρει ευκαιρίες σε αγοραστές που μπορούν να δομούν δημιουργικά τις συμφωνίες.

"Η πολυπλοκότητα δημιουργεί ευκαιρίες. Εάν είστε μια εταιρεία ή μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών που μπορεί να δημιουργήσει μια δομή που γεφυρώνει το χάσμα στην αποτίμηση, θα μπορείτε να λάβετε υποστήριξη από τους εταίρους χρηματοδότησης", είπε ο Katz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ