Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες τράπεζες, αλλά απαιτείται τραπεζική ένωση λέει ο CEO της Intesa

 Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες τράπεζες, αλλά απαιτείται τραπεζική ένωση λέει ο CEO της Intesa

"Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μια τραπεζική ένωση για να δούμε πραγματική, σημαντική διασυνοριακή ενοποίηση. Αλλά πρέπει να το κάνουμε, διαφορετικά η Ευρώπη θα παραμείνει μια ασήμαντη ομάδα χωρών", δήλωσε ο Carlo Messina

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους εάν η περιοχή θέλει να αντέξει τον ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αλλά χωρίς τραπεζική ένωση, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις δεν έχουν νόημα, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Carlo Messina είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να επιτευχθεί η εξοικονόμηση κόστους που αναμένουν οι επενδυτές να παράγει μια συγχώνευση σε περίπτωση διασυνοριακής συναλλαγής, σημειώνοντας ότι θα ήθελαν να δουν αύξηση στα μερίσματα και τα κέρδη ανά μετοχή.

«Χρειάζεστε συνέργειες και ο τομέας όπου οι επενδυτές αναζητούν συνέργειες είναι το κόστος», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν εύκολο «να παραδώσει κανείς πραγματικές διασυνοριακές συνέργειες από την πλευρά του κόστους».

"Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μια τραπεζική ένωση για να δούμε πραγματική, σημαντική διασυνοριακή ενοποίηση. Αλλά πρέπει να το κάνουμε, διαφορετικά η Ευρώπη θα παραμείνει μια ασήμαντη ομάδα χωρών", επεσήμανε.

Απηχώντας τα σχόλια του Andrea Orcel, του διευθύνοντος συμβούλου της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας UniCredit, ο Messina είπε ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι απαραίτητες για τη στήριξη της οικονομίας του μπλοκ.

Ο Orcel τον περασμένο μήνα είπε ότι η Ευρώπη ήταν προορισμένη να είναι «άσχετη» εάν δεν εργαστεί για να ενοποιήσει τις κεφαλαιαγορές της και να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση που θα επέτρεπε στους δανειστές να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους των ΗΠΑ και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την οικονομία της περιοχής.

Ο Messina είπε ότι θα ήταν εύκολο για την Intesa να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους εάν επεκταθεί στο εσωτερικό, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μετά την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνιστικής UBI το 2020-2021.
Η Intesa έχει μερίδιο αγοράς 30% σε καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια και 20% σε ασφαλιστικά προϊόντα, είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, επομένως αυτό θα μας καταστήσει πιθανώς αδύνατο να κάνουμε εξαγορές στην Ιταλία, μπορούν να προσπαθήσουν και άλλες τράπεζες», είπε ο Messina.

Πρόσθεσε ότι η Intesa ήταν ένας από τους «πολύ λίγους» ευρωπαίους δανειστές τα τελευταία χρόνια που άκουσε τις εκκλήσεις για ενοποίηση από τον επικεφαλής επόπτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ