Στο μικροσκόπιο βάζουν τις τράπεζες οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων - Τι έδειξε έρευνα του Mil

 Στο μικροσκόπιο βάζουν τις τράπεζες οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων - Τι έδειξε έρευνα του Mil

Οι διαχειριστές κεφαλαίων φοβούνται βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας καθώς η αποτυχία του αντισυμβαλλομένου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις συναλλαγών -  Οι επενδυτές παρακολουθούν τακτικά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών

 

Οι διαχειριστές κεφαλαίων διερευνούν τρόπους περιορισμού του κινδύνου αντισυμβαλλομένου τους, με πολλούς να παρακολουθούν τακτικά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών τους μετά την πρόσφατη τραπεζική κρίση, σύμφωνα με έρευνα του κλάδου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ανησυχώντας ότι πιθανές μελλοντικές χρεοκοπίες τραπεζών θα μπορούσαν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας ή να τις αφήσουν χωρίς πάροχο υπηρεσιών συναλλάγματος για πληρωμές μισθοδοσίας ή βασικών προμηθευτών, το 80% των διαχειριστών κεφαλαίων αναζητούν τώρα τη διαφοροποίηση των αντισυμβαλλομένων τους, σύμφωνα με την έρευνα MillTechFX του 2023.

Η MillTechFX, ο βραχίονας fintech του εξειδικευμένου διαχειριστή νομισμάτων Millennium Global, ερεύνησε 250 ανώτερους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων χρησιμοποιούν αντισυμβαλλομένους, όπως τράπεζες, για να ανταλλάξουν συναλλαγματικούς κινδύνους. Η αποτυχία ενός αντισυμβαλλομένου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους αντισταθμιστές του και την εξασφάλιση τους.

Αυτός ο αριθμός αυξάνεται στο 100% για τους διευθύνοντες συμβούλους, υποδηλώνοντας την έντονη επιθυμία των επικεφαλής αυτών των ιδρυμάτων να αναθεωρήσουν την τραπεζική τους οργάνωση για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν κατάλληλα συστήματα για τον μετριασμό των επιπτώσεων οποιασδήποτε μελλοντικής κρίσης, ανέφερε η έρευνα.

Μια προηγούμενη έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων στη Βόρεια Αμερική από τη MillTech βρήκε ένα παρόμοιο ποσοστό που εξετάζει την περαιτέρω διαφοροποίηση.

"Ένα από τα μεγάλα μαθήματα για τους διαχειριστές κεφαλαίων από πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό κλάδο είναι η σημασία της πρόσβασης σε πολλούς αντισυμβαλλομένους", δήλωσε ο Eric Huttman, Διευθύνων Σύμβουλος της MillTechFX.

Η κατάρρευση αρκετών περιφερειακών και μεσαίου μεγέθους αμερικανικών δανειστών και η ενορχηστρωμένη από την ελβετική κυβέρνηση διάσωση της Credit Suisse από την UBS προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές.

Έκτοτε, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχουν οξύνει τον έλεγχο των τραπεζών και ενισχύουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τη διαχείριση μετρητών για να καλύψουν τα κενά που εκτίθενται στην προσέγγισή τους ως προς τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου και τη διαχείριση ρευστότητας.

Ο Huttman, είπε ότι πολλές εταιρείες μπορεί να δίνουν προτεραιότητα σε παράγοντες όπως οι τιμές κατά την επιλογή αντισυμβαλλομένων σε συνάλλαγμα, αλλά η πρόσφατη τραπεζική κρίση δείχνει ότι "η πιθανότητα διακανονισμού είναι εξίσου σημαντική".

Αρκετά στελέχη σε εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και συμβουλευτικών εταιρειών δήλωσαν στο Reuters ότι οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και εναλλακτικών πιστώσεων έχουν κάνει πιο ισχυρές τις κατευθυντήριες γραμμές για το ταμείο και τις επενδύσεις τους προσθέτοντας περισσότερες τράπεζες.

«Δεν θεωρήθηκε μεγάλη πιθανότητα ορισμένες τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που είχαν», δήλωσε ο Matthew Pallai, επικεφαλής επενδύσεων στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Nomura Private Capital.

Ο Danny Olds, διευθυντής του τμήματος πρακτικής διαχείρισης διαθεσίμων στη Lionpoint, μια εταιρεία συμβούλων μπουτίκ, είπε ότι η κρίση του Μαρτίου αύξησε το ενδιαφέρον για τη διαχείριση του ταμείου, έναν τομέα του κλάδου που είχε παραβλεφθεί εδώ και καιρό.

Ο πάροχος λογισμικού Hazeltree είπε ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για λύσεις και αναλύσεις διαθεσίμων και ρευστότητας που εξετάζουν την υγεία των τραπεζών, παρέχουν εκθέσεις σε πραγματικό χρόνο σε διάφορες τράπεζες και υπογραμμίζουν πιθανούς τομείς ανησυχίας που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων, όπως αλλαγές στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών.

Ομοίως, πρόσφατη έρευνα από τη δικηγορική εταιρεία Latham & Watkins' Private Capital Report ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες εταιρείες ιδιωτικών μετοχών άντλησαν χρηματοοικονομικά προϊόντα για να εξισορροπήσουν κεφάλαια σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς κάτω από το όριο ασφάλισης των 250.000 δολαρίων FDIC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ