Τα κέρδη περιορίζονται - Οι επενδυτές τιμωρούν τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης

 Τα κέρδη περιορίζονται - Οι επενδυτές τιμωρούν τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έρχεται στο πλαίσιο της ανησυχίας των αγορών για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και τις επίμονα υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Οι μετοχές ορισμένων από των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης υποχώρησαν την Πέμπτη μετά από μια σειρά ενημερώσεων για τα μεγέθη τους που κατέκλυσαν τους επενδυτές, οι οποίοι ήδη ανησυχούν ότι τα περιθώρια κέρδους μπορεί να έχουν κορυφωθεί καθώς οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής περιορίζονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το Reuters.

Ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτη υποχώρησε έως και 2,4% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών στις 1017 GMT.Με κορυφαία πτώση στον δείκτη η Standard Chartered, με απώλειες 9%, η Swedbank, με 7% και η BNP Paribas , με περίπου 4%.
Οι κινήσεις της μετοχής οξύνουν την εστίαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει της αναμενόμενης απόφασής της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς αργότερα την Πέμπτη, διακόπτοντας ένα σερί αυξήσεων 15 μηνών.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από τα υψηλότερα επιτόκια που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, καθώς τις βοηθούν να ενισχύσουν τα έσοδα από δανεισμό, ακόμη και αν αυξάνουν τον κίνδυνο αθέτησης των δανείων. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η τάση μπορεί να τερματιστεί.
"Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κεντρικός τραπεζίτης που προσπαθεί να καθορίσει τα επιτόκια αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί αντικρουόμενοι δείκτες", δήλωσε ο Chris Hiorns, επικεφαλής του multi-asset και των ευρωπαϊκών μετοχών της EdenTree.

Οι τράπεζες παρέμειναν ελκυστικές επενδύσεις, πρόσθεσε ο Hiorns, αλλά μια παγκόσμια ύφεση στις συναλλαγές έπληττε τους δανειστές με μεγάλα επενδυτικά όπλα.

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έρχεται στο πλαίσιο της ανησυχίας των αγορών για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και τις επίμονα υψηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Οι traders εκτιμούν ότι υπήρξαν ενδείξεις για απομάκρυνση θέσεων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, ο οποίος είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων φέτος.


"Πιστεύω ότι είναι νευρικές αντιδράσεις σε καταστάσεις αβεβαιότητας... είναι λογικό να μειωθεί η μόχλευση σε μια στιγμή αβεβαιότητας και πολλά καλάθια χτίζονται χρησιμοποιώντας μόχλευση", δήλωσε ο Angelo Meda, επικεφαλής μετοχών της Banor SIM στο Μιλάνο.

Ο Meda πρόσθεσε ότι τα συνολικά κέρδη από τον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν να φαίνονται ισχυρά, αλλά οι μακροοικονομικές ανησυχίες άρχισαν να επηρεάζουν το βάρος τους.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης πήρε μια αιφνιδιαστική τροπή προς το χειρότερο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα την Τρίτη, υποδηλώνοντας ότι το μπλοκ μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση.

Οι ανησυχίες για την οικονομική αστάθεια της Κίνας πλήττουν επίσης ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες στην Ασία.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Standard Chartered ανακοίνωσε μια πτώση των κερδών που οφείλεται στο συνδυασμένο πλήγμα σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την έκθεσή της στον τομέα των ακινήτων και των τραπεζών της Κίνας. Η μετοχή της υποχώρησε έως και 17% στο άνοιγμα, προκαλώντας μια σύντομη αυτόματη διακοπή συναλλαγών.

Η γαλλική BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, δημοσίευσε τριμηνιαία αποτελέσματα, αλλά αρκετοί αναλυτές επεσήμαναν απροσδόκητες αδυναμίες στις δραστηριότητες λιανικής και καταναλωτικής χρηματοδότησης.

Ο δείκτης FTSE 350 Banksέφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο και τελευταία υποχώρησε 2%.

Αρκετές ισπανικές τράπεζες φάνηκε να αντιστρέφουν την πτωτική τάση. Η Sabadell σημείωσε άνοδο περίπου 3,7% αφού αύξησε τις προοπτικές της για την άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους το 2023 λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ