Παγκόσμια Τράπεζα:Οι αναδυόμενες αγορές χρειάζονται 1,5 τρισ. δολ. για να κάνουν τα κτίρια πράσινα

Παγκόσμια Τράπεζα:Οι αναδυόμενες αγορές χρειάζονται 1,5 τρισ. δολ. για να κάνουν τα κτίρια πράσινα

Οι παγκόσμιες εκπομπές του τομέα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 13% έως το 2035 

 

 

Οι αναδυόμενες αγορές θα χρειαστούν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις πριν από το 2035 για να γίνουν τα νέα και τα υπάρχοντα κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον και να αποφευχθεί η άνοδος των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών, δήλωσε στο Reuters κορυφαίος οικονομολόγος του ιδιωτικού κλάδου χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από αυτά τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Κίνα αντιπροσωπεύει 1,33 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντικατοπτρίζοντας το μέγεθος και την αστικοποίησή της, και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η Ασία, η Ευρώπη και η Αφρική το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων, ανέφερε η Διεθνής Οικονομική Εταιρεία σε νέα έκθεση.
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση παλαιών αναποτελεσματικών κτιρίων με καθαρότερη ενέργεια και για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών νέων κτιρίων, με υλικά χαμηλών εκπομπών.

Η κατασκευαστική βιομηχανία παράγει παγκοσμίως περίπου τα δύο πέμπτα του συνόλου των εκπομπών άνθρακα και αυτός ο αριθμός αυξάνεται εν μέσω μιας οικοδομικής έκρηξης, καθιστώντας την κεντρική θέση στις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών άνθρακα και περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Μιλώντας πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης του IFC την Τετάρτη που προτείνει τρόπους επιτάχυνσης των προσπαθειών, η Σούζαν Λουντ, Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Ανάπτυξης Ιδιωτικού Τομέα, είπε ότι υπάρχουν τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών.

Η υιοθέτησή τους θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με τις κατασκευές κατά 13% από τα σημερινά επίπεδα, ή 23% χαμηλότερα από εκείνα που θα ήταν διαφορετικά, ανέφερε η IFC.
Περισσότερες από τις μισές μειώσεις θα προέρχονταν από τις αναδυόμενες αγορές, μέσω λύσεων όπως η ηλεκτροδότηση κτιρίων με χρήση καθαρότερης ενέργειας, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και η χρήση υλικών χαμηλών εκπομπών στην κατασκευή τους.


Ενώ υπάρχουν πολλές τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τις κατασκευές, η Λουντ είπε ότι τα αδύναμα πολιτικά κίνητρα, η περιορισμένη χρηματοδότηση και η κακή πληροφόρηση σχετικά με την ενεργειακή απόδοση έχουν εμποδίσει την ευρύτερη υιοθέτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Βρίσκονται στη μέση μιας τεράστιας οικοδομικής έκρηξης που πρόκειται να γίνει μεγαλύτερη τα επόμενα 10 με 15 χρόνια», είπε η Λουντ στο Reuters.

«Εδώ είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», είπε, σημειώνοντας ότι είναι καλύτερο να χτιστούν πιο πράσινα κτίρια σήμερα παρά να ανακαινιστούν αργότερα, όπως συμβαίνει σε πλουσιότερες χώρες.

Οι περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των κτιρίων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, είπε, δείχνοντας 110 χώρες χωρίς κτιριακούς κώδικες ενεργειακής απόδοσης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες δύσκολες δραστηριότητες, η πιο υπεύθυνη οικοδόμηση ήταν «εφικτή» και απαιτούσε «πολύ αμελητέο» κόστος για το ΑΕΠ, πρόσθεσε ο Lund, αν και η πλήρης απαλλαγή από τις αλυσίδες αξίας κατασκευής θα ήταν πολύ πιο σκληρή.

Το IFC έχει επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασκευαστικά έργα στον αναπτυσσόμενο κόσμο που πληρούν τα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης του, ενώ αξιοποίησε άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ιδρυμάτων χρηματοδότησης ανάπτυξης και προγραμματιστών έργων, είπε η Lund.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ