ΗΠΑ: Η Fed αναθεωρεί τα ανώτατα όρια προμηθειών για τις χρεωστικές κάρτες

 ΗΠΑ: Η Fed αναθεωρεί τα ανώτατα όρια προμηθειών για τις χρεωστικές κάρτες

Η κεντρική τράπεζα προτείνει την αναθεώρηση των προμηθειών, οι οποίες απέφεραν περίπου 24,31 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τράπεζες το 2019

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται την Τετάρτη να προτείνει επίσημη αναθεώρηση των τελών που μπορούν να χρεώνουν οι τράπεζες στους λιανοπωλητές για συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, δημιουργώντας μια μάχηπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε δικαστική προσφυγή.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Fed θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που η κεντρική τράπεζα προτείνει την αναθεώρηση των προμηθειών, οι οποίες απέφεραν περίπου 24,31 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τράπεζες το 2019, δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Fed.


Η Fed δεν έχει πει πώς σχεδιάζει να αλλάξει τις προμήθειες, οι οποίες εδώ και καιρό επικρίνονται από τους λιανοπωλητές ως δυσανάλογα υψηλές, και ένας εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα ζητήσει αρχικά σχόλια για μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις ή τα μεταβαλλόμενα πρότυπα απάτης έχουν επηρεάσει το κόστος.

Η Austen Jensen, λομπίστας στην Ένωση Ηγετών του Retail Industry, η οποία εκπροσωπεί την Target και την The Home Depot μεταξύ άλλων μεγάλων λιανοπωλητών, είπε ότι ο όμιλος αναμένει ότι η Fed θα προτείνει τελικά τη μείωση των ανώτατων ορίων.


«Είναι εκτός γραμμής, πρέπει να προσαρμοστεί», είπε. «Αισθάνομαι σίγουρος ότι θα βγούμε σε καλό σημείο σε αυτό».

Η Wall Street Journal ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Fed θα μειώσει τα ανώτατα όρια, στέλνοντας χαμηλότερα τις μετοχές των εταιρειών πιστωτικών καρτών Visa V.N και Mastercard MA.N.

Σε επιστολή προς τη Fed που εστάλη την Παρασκευή, εννέα μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι τραπεζών ανέφεραν ότι οι λιανοπωλητές δεν μεταβιβάζουν στους καταναλωτές τις αποταμιεύσεις που καρπώθηκαν από το ανώτατο όριο του 2011 και ότι οι ισχυρισμοί ότι θα μεταβιβάσουν μελλοντικές κέρδη «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με έντονο σκεπτικισμό».


Ο νόμος για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση Dodd-Frank του 2010 διέταξε τη Fed να περιορίσει τις προμήθειες σε επίπεδο που είναι «λογικό και ανάλογο» με το κόστος διεκπεραίωσης της συναλλαγής. Το 2011 η κεντρική τράπεζα τα περιόρισε στα 21 σεντς ανά συναλλαγή, συν 0,05% του κόστους συναλλαγής. Οι τράπεζες μπορούν να χρεώνουν ένα επιπλέον σεντ ανά συναλλαγή εάν πληρούν ορισμένα πρότυπα πρόληψης απάτης.

Οι αναλυτές είπαν ότι είναι πιθανό η Fed να αντιμετωπίσει νομική πρόκληση από κάθε κλάδο εάν επιδιώξει νέα ανώτατα όρια.

Ο αναλυτής της TD Cowen, Jaret Seiberg, δήλωσε σε ένα ερευνητικό σημείωμα ότι η Fed «πιθανότατα αναμένει τόσο από τις τράπεζες όσο και από τους εμπόρους να αμφισβητήσουν οποιονδήποτε τελικό... κανόνα, ακόμη κι αν αυτή η τελική πρόταση απλώς επικυρώνει το status quo».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ