Ελβετία: Ετοιμάζει μέτρα για το greenwashing - Αυτορρύθμιση θέλουν οι τράπεζες

  Ελβετία: Ετοιμάζει μέτρα για το greenwashing - Αυτορρύθμιση θέλουν οι τράπεζες

Ο αριθμός των περιπτώσεων greenwashing από τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 70% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την RepRisk

Ο τραπεζικός τομέας της Ελβετίας, κατηγορούμενος από τους επικριτές ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει το λεγόμενο «greenwashing», πιέζει να συνεχίσει να ρυθμίζει τον εαυτό του πριν από μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυβερνητική εποπτεία της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Το Greenwashing προβάλλει παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα σε επενδυτές ή καταναλωτές, συνήθως για να ενισχύσει τη φήμη του και το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει νομικός ορισμός του όρου στην Ελβετία.
"Το υπουργικό συμβούλιο θα δώσει πληροφορίες αυτό το φθινόπωρο σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία στο θέμα του greenwashing", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων ενόψει της απόφασης για το αν θα εισαχθεί κρατική ρύθμιση.

Η Swiss Bankers Association, η οποία εκπροσωπεί τράπεζες όπως η UBS και η Julius Baer καθώς και οι μικρότερες τράπεζες της χώρας, θέλει να συνεχίσει την αυτορρύθμιση αντί να υπόκειται σε αυστηρότερους κυβερνητικούς κανόνες.
Αλλά κάποιοι λένε ότι η αυτορρύθμιση δεν φτάνει αρκετά μακριά.

«Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος υποστηρίζει ότι η αυτορρύθμιση είναι αποτελεσματική επειδή μπορεί να εφαρμοστεί και να προσαρμοστεί γρήγορα», δήλωσε ο Stephan Kellenberger από το World Wide Fund for Nature (WWF) στην Ελβετία.

Ωστόσο, είπε ότι η αυτορρύθμιση συχνά στερείται σκληρών στόχων και δεν εμπόδισε το πράσινο πλύσιμο. «Είναι απαραίτητο τα βιώσιμα προϊόντα, για παράδειγμα, να πληρούν τις απαιτήσεις των κλιματικών στόχων του Παρισιού».

Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι το greenwashing υπονομεύει την αξιοπιστία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο αριθμός των περιπτώσεων greenwashing από τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 70% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την RepRisk, έναν ελβετικό πάροχο δεδομένων περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Ελβετία, ένα τεράστιο κέντρο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, αντιπροσώπευε βιώσιμες επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 1,6 τρισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,79 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, σύμφωνα με την Swiss Sustainable Finance (SSF).


Ο Hans-Ruedi Mosberger, επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και βιώσιμων οικονομικών στην SBA, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις «σκόπιμης εξαπάτησης».
«Αυτό είναι περισσότερο μια περίπτωση παρεξήγησης, ένα πρόβλημα επικοινωνίας», είπε.

Η SBA εξέδωσε κανόνες νωρίτερα αυτό το έτος σχετικά με τις συμβουλές που μπορούν να δοθούν στους πελάτες σχετικά με βιώσιμες επενδύσεις.

Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζει επίσης την αυτορρύθμιση, λέγοντας ότι θέτει ένα «ελάχιστο πρότυπο».

Προς το παρόν, η προσέγγιση της Ελβετίας έρχεται σε αντίθεση με αυτή που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη, όπου έχει υιοθετηθεί η κρατική επιβολή, είπαν ειδικοί.

"Υπάρχει ένα κύμα ρυθμίσεων που έρχεται στις ελβετικές τράπεζες...θα τις χτυπήσει πραγματικά", δήλωσε ο Daniel Schmid Perez από την τραπεζική εταιρεία συμβούλων ZEB, ο οποίος εκτιμά ότι το συνολικό κόστος για τους δανειστές να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους θα είναι περίπου 100 εκατομμύρια έως 200 εκατομμύρια φράγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ