Ρωσία: Διάταγμα για το ξεπάγωμα και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με ξένους επενδυτές

Ρωσία: Διάταγμα για το ξεπάγωμα και την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με ξένους επενδυτές

Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν εμποδίσει την πρόσβαση πολλών Ρώσων επενδυτών σε τίτλους που τηρούνται σε δικαιοδοσίες εκτός της χώρας,

Οι ρωσικές αρχές επεξεργάζονται ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για να δώσουν στους ιδιώτες επενδυτές της χώρας έναν τρόπο να ξεμπλοκάρουν τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία που βρίσκονται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και να τα πουλήσουν σε ξένους, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα.

Οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν εμποδίσει την πρόσβαση πολλών Ρώσων επενδυτών σε τίτλους που τηρούνται σε δικαιοδοσίες εκτός της χώρας, ενώ τα ρωσικά αντίμετρα έχουν παγώσει δυτικά κεφάλαια εντός.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων που «ξεμπλοκάρονται» αρχικά θα είναι περιορισμένος και θα απευθύνεται κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων των οποίων σε τίτλους διατηρούνται από Ρώσους μεσίτες σε ξένα λογιστικά ιδρύματα.

Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν οι ευρωπαϊκοί οίκοι Euroclear και Clearstream, ή οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, θα ανταποδίδουν.

«Οι ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν «δεσμευμένους» ξένους τίτλους από Ρώσους επενδυτές σε αντάλλαγμα για κεφάλαια που διατηρούνται σε λογαριασμούς τύπου C», δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

«Η συμμετοχή επενδυτών (τόσο Ρώσων όσο και ξένων) σε αυτή τη διαδικασία θα είναι εθελοντική».

Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov ζήτησε την Τρίτη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υποστηρίξει τα σχέδια, ξεκινώντας με την αποδέσμευση περίπου 100 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,06 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παγωμένα κεφάλαια που ανήκουν σε μικροεπενδυτές.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες κατέχουν επί του παρόντος δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται σε 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (15,96 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Όλες αυτές οι σκέψεις θα έχουν νόημα μόνο εάν οι ξένοι επενδυτές (σε επαρκή αριθμό) συμφωνήσουν με τους όρους των ρωσικών αρχών και οι δυτικοί πολιτικοί/ρυθμιστές δεν το εμποδίσουν», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων στη Locko-Invest.

«Από οικονομική άποψη, μια τέτοια πρόταση είναι λογική, καθώς πολλοί δυτικοί επενδυτές/ταμεία έχουν διαγράψει πλήρως τις συμμετοχές τους σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και η επιστροφή ορισμένου μέρους τους είναι λογική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ