"Επίθεση" Στουρνάρα στο Βερολίνο για το «nein» στην εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit

"Επίθεση" Στουρνάρα στο Βερολίνο για το «nein» στην εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit

Χρειαζόμαστε τραπεζικούς πρωταθλητές στην Ευρώπη

Επικρίσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους και οικονομολόγους δέχεται η γερμανική κυβέρνηση για την αντίδρασή της σε μια πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την ιταλική UniCredit.

«Η διασυνοριακή συγκέντρωση των τραπεζών δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα τεχνικό ζήτημα», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στους Financial Times. «Δεν θα πρέπει να έχει σημασία εάν πρόκειται για μια γερμανική τράπεζα ή για μια ιταλική τράπεζα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα».

Αφότου ξάφνιασε τους πάντες, ανακοινώνοντας την απόκτηση ποσοστού 9% στην γερμανική Commerzbank τον περασμένο μήνα, η UniCredit γνωστοποίησε ότι έχει αυξήσει το ποσοστό της γύρω στο 21% και έχει καταθέσει αίτημα για την περαιτέρω ενίσχυσή του στο 29,9%.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επέκρινε την απόφαση της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό της στην Commerzbank, περιγράφοντας την κίνηση σαν μια «μη φιλική» και «εχθρική» επίθεση.

Όμως, όπως έχουν επισημάνει οικονομολόγοι και αναλυτές, ο Scholz θα πρέπει να βρει έναν πολύ καλό λόγο να απορρίψει την εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit, με δεδομένο ότι ο ίδιος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας στους FT, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι είναι κατακερματισμένος και περιορίζεται από τα εθνικά σύνορα. Το γεγονός ότι οι αμερικανικές τράπεζες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις είναι κυρίως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου μεγέθους και της στενότερα ενοποιημένης αγοράς τους, εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς πρωταθλητές, οι οποίοι να μπορούν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους και χρειαζόμαστε διασυνοριακή ενοποίηση για να έχουμε ισχυρότερες τράπεζες», δήλωσε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, θυμίζοντας ότι η πρόσφατη απόκτηση του 9% της Alpha Bank από την UniCredit υπήρξε ευπρόσδεκτη από όλες τις πλευρές στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ