Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη στην ανώτατη τιμή των 7,95 ευρώ για το placement

Εθνική Τράπεζα: Υπερκάλυψη στην ανώτατη τιμή των 7,95 ευρώ για το placement

Αναμένεται περιορισμός στο εύρος τιμών

Στις 11 φορές είχε φτάσει μέχρι την Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπερκάλυψη της προσφοράς του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Επιπλέον, έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές που υπερκαλύπτουν κατά 2 φορές τις διαθέσιμους τίτλους στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών που όρισε το Ταμείο, ήτοι στα 7,95 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΧΣ, το οποίο αναμένεται να περιορίσει το εύρος των τιμών.

Το εύρος τιμής καθορίστηκε μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε την Παρασκευή στα 7,84 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση που υπήρξε ήταν ισχυρή και οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο διεθνές βιβλίο υπερκαλύπτουν ήδη το ανώτατο όριο τιμής που καθόρισε το Ταμείο. Στη βάση αυτή και με δεδομένη τη δυνατότητα που περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο το ΤΧΣ μπορεί: i) Να καθορίσει και να ανακοινώσει δημόσια ένα στενότερο εύρος εντός του εύρους τιμών. (ii) Να προσδιορίσει μια ενδεικνυόμενη τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο μπορεί να ανακοινώσει ότι οι προσφορές που θα κάνει εφεξής δεκτές κατά τη 2η ή την 3η ημέρα δεν θα είναι πλέον στο κατώτατο εύρος τιμής των 7,30 ευρώ ανά μετοχή, αλλά σε μια ενδιάμεση τιμή ή ακόμη και στην υψηλότερη τιμή των 7,95 ευρώ ανά μετοχή. Ανάλογη επιλογή είχε προκριθεί και στο placement της Εθνικής που είχε πραγματοποιήσει το ΤΧΣ τον Νοέμβριο του 2023, περιορίζοντας το εύρος τιμής που είχε καθοριστεί αρχικά μεταξύ των 5 έως και 5,44 ευρώ ανά μετοχή στα 5,30 έως 5,44 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο πωλητής θα αποφασίσει για το τίμημα, όχι μόνο με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των εσόδων, αλλά και με βάση την ποιότητα των αγοραστών που έχουν υποβάλλει προσφορά και θα αποκτήσουν εν τέλει τίτλους της τράπεζας.

Το βιβλίο θα παραμείνει ανοιχτό για 3 ημέρες και συγκεκριμένα έως και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Η τελική τιμή θα καθοριστεί από το διεθνές βιβλίο. Το ∆ημόσιο δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του placement θα γίνουν την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ