Intrakat: Τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, οι υποχρεώσεις προς...φίλιες τράπεζες και η ενοποίηση

Intrakat: Τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, οι υποχρεώσεις προς...φίλιες τράπεζες και η ενοποίηση
Οι μέτοχοι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης

Τα στοιχεία του εξαμήνου

Μου πήρε λίγες μέρες να διαβάσω τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Intrakat και δεν σας κρύβω βρήκα ενδιαφέροντα στοιχεία. Σίγουρα η εικόνα των μεγεθών της εισηγμένης στο 6μηνο είναι βελτιωμένη. Στα 533 εκατ. ο κύκλος εργασιών από 404 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2023.

Με EBITDA στα 28,5 εκατ. από 7 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 115 εκατ. από 60 εκατ. Ο.Κ, ωστόσο, ας δούμε πιο ενδελεχώς 3-4 μεγέθη: Κέρδη 20,57 εκατ. (σχεδόν στο σύνολο τους από το deal με τη ΔΕΗ) άρα μη επαναλαμβανόμενα,

μικτό περιθώριο κέρδους (ενοποιημένο) στο 9,54% από 11,52% (το 2023 δεν ενοποιούνταν η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ), δανεισμός 142 εκατ δλδ λόγος net debt προσαρμοσμένα ebitda στις 4,6 φορές (για τον όμιλο).

Ας δούμε και στο σκέλος δανεισμού/υποχρεώσεων: στα 446 εκατ. ευρώ οι εμπορικές, στα 100,37 εκατ. τα προς τρίτους και στα 210,3 εκατ. τα δάνεια. Το συγκεκριμένο (δανειακό βάρος χαρτοφυλακίου) εγγράφεται ως προτεραιότητα εξόφλησης σε περίοδο 12μηνών. Ποιο είναι το μέσο επιτόκιο δανεισμού; στο 7%.

Ομως ο όμιλος έχει το εξής συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών, την σχέση με τον υπό δημιουργία 5ο πόλο, δλδ με Attica Bank- Παγκρήτια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Attica Bank (30/6) εμφανίζονται 51,04 εκατ. Στα στοιχεία της Παγκρήτιας εγγράφονται 119,67 εκατ. αναφερόμενα ως δάνεια προς "συνδεδεμένα μέρη" χωρίς να διευκρινίζονται περαιτέρω, αυξημένα κατά 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έως το τέλος του 2024 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αμκ της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (η Intrakat έχει εγγράψει ήδη 55 εκατ. έναντι της σχετικής διαδικασίας). Επιπρόσθετα είναι και 106 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται ως οφειλόμενα έναντι εξόφλησης δανείων προς τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; επειδή συνήθως πίσω από τα βασικά οικονομικά στοιχεία μπορεί να "κρύβονται" λεπτομέρειες που χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης.

==============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ