Cenergy Holdings: Στον δρόμο προς το Euronext. Θα ακολουθήσει placement και στην ElvalHalcor

Cenergy Holdings: Στον δρόμο προς το Euronext. Θα ακολουθήσει placement και στην ElvalHalcor
Μιχάλης Στασινόπουλος: Executive Director Viohalco

Στο μυαλό του Στασινόπουλου

Με κεντρικό θέμα την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Cenergy Holdings. Διαδικασία που απευθύνεται στο θεσμικό και ιδιωτικό επενδυτικό κοινό, καθώς ο βασικός μέτοχος Viohalco SA με συμμετοχή 79,78% δεν θα συμμετάσχει προκειμένου να διευρυνθεί η "ελεύθερη διασπορά" της εισηγμένης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το free float θα είναι προσβάσιμο σε διαχειριστές ξένων funds αλλά και εγχώριων θεσμικών όπως και όσων μεγάλων ιδιωτών θέλουν να ακολουθήσουν τον όμιλο στην επένδυση του στις ΗΠΑ. Και σε, δεύτερο χρόνο, στη μεγέθυνση της εισηγμένης από την στιγμή που με παραγωγική μονάδα, πλέον, θα έχει την δυνατότητα να απευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερο/διεθνοποιημένο επιχειρηματικό/επενδυτικό κοινό.

Η Goldman Sachs έχει προετοιμάσει το έδαφος- με παρουσιάσεις σε διεθνή σπίτια, από τον Σεπτέμβριο- και θα είναι ο συντονιστής (για τις διεθνείς αγορές) για την διάθεση περίπου 14 εκατ. μτχ. Κοινοί ανάδοχοι οι HSBC και Alpha Bank. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Viohalco θα έχει ποσοστό 71% του μ.κ ενώ (κυρίως) ξένα funds θα καταστούν ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας.

Στο 1,6 δισ. οι πωλήσεις το 2023, με το 70% να αφορά εξαγωγές, ενώ στο 6μηνο 2024 είχε αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 119,4 εκατ., καθαρά κέρδη 56,4 (από 23,6 εκατ. ευρώ). Με ανεκτέλεστο 3,3 δισ. οι αναλυτές εκτιμούν πως τα (αναπροσαρμοσμένα) ebitda θα μπορεί να διαμορφωθούν στα 245-265 εκατ. Πάντως στην κοινότητα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διοίκηση του ομίλου Viohalco να προχωρήσει σε ανάλογη διεύρυνση της διασποράς και στην ElvalHalcor.

Προφανώς Ιωάννης-Ιορδάνης και Μιχαήλ Στασινόπουλος θα συνεκτιμήσουν την κατάσταση- σε δεύτερο/ επενδυτικά πρόσφορο χρόνο- θα επιδιώξουν με μειώσουν το ποσοστό της μητρικής. Σημειωτέον πως το ποσοστό της Viohalco SA στο μ.κ της ElvalHalcor είναι μεγαλύτερο από της Cenergy Holdings, καθώς ανέρχεται στο 84,78% του μετοχικού κεφαλαίου.


Επόμενος στόχος είναι η εισαγωγή των μετοχών της Cenergy στο Χρηματιστήριο του Euronext

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ