Κατοικίδια με κορωνοϊό - Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Κατοικίδια με κορωνοϊό - Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν στην παρούσα χρονική στιγμή τη μετάδοση του ιού  από το κατοικίδιο στον άνθρωπο.

Όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έχουν μεγάλες πιθανότητες να τον μεταδώσουν στα κατοικίδιά τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν στην Ολλανδία επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από 310 κατοικίδια σε 196 νοικοκυριά όπου είχε αναφερθεί περιστατικό με Covid-19 σε άνθρωπο. Συνολικά, δεκατρία ζώα -έξι γάτες και επτά σκύλοι- βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ σε 54 ζώα ανιχνεύθηκαν αντισώματα του κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μετάδοση του ιού στην αντίστροφη πορεία, δηλαδή από το κατοικίδιο στον άνθρωπο, προσθέτουν όμως πως το να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στην παρούσα στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης και της μεταδοτικότητα ορισμένων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Η βασική ανησυχία των ερευνητών είναι το ενδεχόμενο τα κατοικίδια να αποτελούν προσωρινό «καταφύγιο» του ιού. Πάντως, τα συμπτώματα των κατοικιδίων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό ήταν ήπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ