ΗΠΑ: Αυξήθηκε στο 4,1% η ανεργία – Λιγότερες νέες θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Αυξήθηκε στο 4,1% η ανεργία – Λιγότερες νέες θέσεις εργασίας

Τα στοιχεία συνάδουν με άλλες εκθέσεις που δείχνουν μια απότομη μείωση των θέσεων εργασίας

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν τον Ιούνιο και τα στοιχεία για τους προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν πτωτικά, ενισχύοντας την προοπτική των επιτοκιακών μειώσεων τους επόμενους μήνες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 206.000 τον περασμένο μήνα από 218.000 τον Μάιο και η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά τους δύο προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 111.000, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για αύξηση 190.000.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1% από 4% τον Μάιο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,3% σε ετήσια βάση όσο ανέμεναν και οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, κατέγραψε άνοδο 0,3%, επίσης όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία συνάδουν με άλλες εκθέσεις που δείχνουν μια απότομη μείωση των θέσεων εργασίας που ανοίγουν φέτος και έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που υποβάλλουν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Η διαρκής επιβράδυνση των προσλήψεων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενισχύει τα στοιχήματα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα μειώσουν τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας είναι η τελευταία πριν από τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της Fed αργότερα αυτό το μήνα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματιστηριακών δεικτών αυξήθηκαν μετά την έκθεση. Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ