Η ΕΕ θα διερευνήσει εάν η Ινδονησία παρακάμπτει τους εισαγωγικούς δασμούς βιοντίζελ

 Η ΕΕ θα διερευνήσει εάν η Ινδονησία παρακάμπτει τους εισαγωγικούς δασμούς βιοντίζελ

Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε έρευνα για το εάν η Ινδονησία παρακάμπτει τους δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές βιοντίζελ καταγωγής της χώρας περνώντας από την Κίνα και τη Βρετανία.

Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός της Ινδονησίας για προϊόντα φοινικέλαιου και μια σημαντική αγορά για το βιοντίζελ της, το οποίο παρασκευάζεται από φοινικέλαιο, ενώ η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο.Η έρευνα της ΕΕ ακολούθησε ένα αρχικό αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βιοντίζελ.

"Το αίτημα περιέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα υφιστάμενα αντισταθμιστικά μέτρα στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταστρατηγούνται από τις εισαγωγές του υπό έρευνα προϊόντος", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

"Μια αλλαγή στον τρόπο εμπορίου που περιλαμβάνει εξαγωγές από την Ινδονησία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ένωση έλαβε χώρα μετά την επιβολή των υφιστάμενων αντισταθμιστικών μέτρων", πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ινδονησία ζήτησε διαβουλεύσεις για τη διαφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) με την ΕΕ σχετικά με την επιβολή δασμών από την ΕΕ στις εισαγωγές βιοντίζελ από την Ινδονησία.

Ερωτηθείς για αυτήν την κατάσταση, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι τα καθήκοντά της στην Ινδονησία συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες του ΠΟΕ και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα με την Ινδονησία.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ινδονησίας είναι τεταμένες από την κίνηση του μπλοκ να περιορίσει τις εισαγωγές εμπορευμάτων που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, η οποία αναμένεται να περιορίσει τις εισαγωγές φοινικέλαιου στην ΕΕ από κορυφαίους προμηθευτές Ινδονησία και Μαλαισία.

Εκτός από το βιοντίζελ, το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, νωρίτερα φέτος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις αποστολές βιοκαυσίμων από την Κίνα εν μέσω ανησυχιών της βιομηχανίας ότι το εισαγόμενο βιοντίζελ που δηλώνεται ότι βασίζεται σε ανακυκλωμένη πρώτη ύλη μπορεί να περιέχει φθηνότερα λάδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ