Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 50%

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 50%

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα παραμείνουν πιθανότατα εκτός συζήτησης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας Τουρκίας με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή για κινδύνους για τον πληθωρισμό που μόλις έφτασε σε επίπεδα άνω του 75%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο στο 50% την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Η MPC επανέλαβε ότι η πολιτική της θα παραμείνει σφιχτή «μέχρι να σημειωθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η τουρκική λίρα φρέναρε την πτώση έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύθηκε με μικρή μεταβολή μετά την απόφαση. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων λιρών διεύρυναν την πτώση τους στις 10 μονάδες βάσης στο 28,55%.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα παραμείνουν πιθανότατα εκτός συζήτησης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, καθώς οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μηχανεύονται μια επιβράδυνση της οικονομίας για να μειώσουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στον κόσμο. Ένας επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο μόλις τώρα αρχίζει να δροσίζει την ανάπτυξη, εν μέρει επειδή οι πιο περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν συγχρονίζονταν με τα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι απότομες αυξήσεις μισθών που θέσπισε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ