Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη

Tο ενισχυμένο κλίμα της αγοράς έχει επίσης αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επιθετική εκκαθάριση των ισολογισμών στις ελληνικές τράπεζες πλησιάζει στο τέλος της, με τον κλάδο να επιτυγχάνει πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και να αρχίζει να επωφελείται από τη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οίκο, το ενισχυμένο κλίμα της αγοράς έχει επίσης αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές χρέους του εξωτερικού.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της δημιουργίας κερδών και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου τους.

Ως εκ τούτου, ο S&P αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές γι’ αυτές.

Επίσης αύξησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγησή του για την Aegean Baltic Bank, με σταθερές προοπτικές.

Οι αξιολογήσεις για τις τράπεζες

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης διαμορφώνει τις αξιολογήσεις ως εξής:

  • Aegean Baltic: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB-‘ από ‘B+’ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι σταθερές.
  • Alpha Bank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».
  • Eurobank: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «BB+» από «BB» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
  • Εθνική Τράπεζα: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB/A-2’ από ‘BBB-/A-3’.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Αύξησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα εκδότη σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, αύξησε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ