Ευρώπη: Ο επικεφαλής του διαστήματος προειδοποιεί για πολιτικές αμφιταλαντεύσεις για το κλίμα

 Ευρώπη: Ο επικεφαλής του διαστήματος προειδοποιεί για πολιτικές αμφιταλαντεύσεις για το κλίμα

οι καύσωνες και οι πυρκαγιές στη βλάστηση αποτελούν «πραγματικά ανησυχητικές» αποδείξεις για τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαστήματος της Ευρώπης προέτρεψε τους αμφιταλαντευόμενους πολιτικούς να μην εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή ηγεσία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι οι καύσωνες και οι πυρκαγιές στη βλάστηση αποτελούν «πραγματικά ανησυχητικές» αποδείξεις για τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ ορατή και προκαλεί πραγματικά τεράστιες αλλαγές στον πλανήτη μας», δήλωσε στο Reuters ο Josef Aschbacher, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και κορυφαίος ειδικός στην περιβαλλοντική παρατήρηση.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και πιο πρόσφατα η Πορτογαλία έχουν αντιμετωπίσει θερμοκρασίες ρεκόρ και πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο Ιούλιος είχε την υψηλότερη παγκόσμια μέση θερμοκρασία για κάθε μήνα που έχει καταγραφεί.

«Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό», είπε ο Aschbacher. «Απλώς επιβεβαιώνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, για την ανθρωπότητα, και θα παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετριαστούν οι επιπτώσεις».

Μέχρι το 2021, όταν ανέλαβε να διευθύνει την υπηρεσία των 22 εθνών, ο Aschbacher διηύθυνε τις ναυαρχίδες της ESA για δορυφορικές δραστηριότητες παρατήρησης της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Copernicus, το οποίο η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι λέει ότι είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια περιβαλλοντικής παρακολούθησης στον κόσμο.

Η ESA δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια εικόνα Copernicus μιας πυρκαγιάς που κατέστρεψε χιλιάδες εκτάρια δάσους στη νότια Πορτογαλία - μια φωτιά που έκτοτε τέθηκε υπό έλεγχο.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς, έντονους και πιθανό να συμβαίνουν σε όλες τις εποχές, όχι μόνο σε αυτούς που θεωρούνται ως καλοκαιρινοί μήνες.

Ωστόσο, η πίεση αυξάνεται σε ορισμένες κυβερνήσεις σχετικά με το κόστος των μηδενικών δεσμεύσεων για τις εκπομπές και οι αναλυτές λένε ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα μελλοντικά μέτρα.

Στη Βρετανία, όπου έχουν προγραμματιστεί γενικές εκλογές εντός 18 μηνών, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει προειδοποιήσει για τις κλιματικές πολιτικές που «χαρίζουν άσκοπα στους ανθρώπους περισσότερη ταλαιπωρία και περισσότερο κόστος».

Ο Ashbacher είπε ότι το μακροπρόθεσμο κόστος είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο εκτός εάν οι κυβερνήσεις ανταποκριθούν σε «κρυστάλλινα» στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών μετρήσεων, της πρόσφατης έκτακτης ανάγκης θερμότητας στη νότια Ευρώπη.

«Το να ενεργείς τώρα είναι πολύ φθηνότερο από το να περιμένεις για χρόνια και μετά να διορθώσεις τη ζημιά που έχει προκληθεί», είπε όταν ρωτήθηκε αν είδε σημάδια απόκλισης στην κλιματική ατζέντα της Ευρώπης.

"Λοιπόν, ναι, οι κώδωνες του κινδύνου θα πρέπει να χτυπούν ακόμα πολύ δυνατά. Και είναι σίγουρα ανησυχητικό εάν τα σήματα δεν ακούγονται στην πολιτική όπως θα έπρεπε, προκειμένου να σωθεί πραγματικά ο πλανήτης μας." Δεν ξεχώρισε συγκεκριμένους πολιτικούς ή κράτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ