Γερμανία: «Δίκαιη» κατανομή του κόστους επέκτασης της αιολικής ενέργειας

Γερμανία: «Δίκαιη» κατανομή του κόστους επέκτασης της αιολικής ενέργειας

Kάτοικοι των βορείων πολιτειών να διαμαρτύρονται για υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί

 

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της «δίκαιης» κατανομής του κόστους δικτύου για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των ομοσπονδιακών πολιτειών της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου την Κυριακή.

Μια διαμάχη μεταξύ των βόρειων και νότιων πολιτειών έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βορείων πολιτειών να διαμαρτύρονται για υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί.

Οι τιμές στο βορρά ήταν συγκριτικά υψηλές λόγω του κόστους σύνδεσης των ανεμογεννητριών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που μετακυλίεται στους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες. Οι τιμές είναι υψηλότερες στο βορρά λόγω του χαμηλότερου πληθυσμού εκεί, που σημαίνει ότι το κόστος μετακυλίεται σε λιγότερους καταναλωτές.

Οι πρωθυπουργοί των βόρειων πολιτειών είπαν ότι η διαφορά στις τιμές βλάπτει την τοπική υποστήριξη για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών.

«Είναι σημαντικό να συνεργαστούν (τα ομοσπονδιακά κράτη) για μια δίκαιη κατανομή», είπε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας θα είναι υπεύθυνη για την ανακατανομή του κόστους πιο δίκαια μόλις περάσει ένα σχέδιο νόμου από την Κάτω Βουλή και στη συνέχεια θα υποβάλει προτάσεις για μεταρρύθμιση, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Κλάους Μιούλερ.

"Είναι προφανές ότι πρέπει να επιβραβεύσουμε την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καταλαβαίνω καλά την απογοήτευση πολλών πολιτών και περιοχών", δήλωσε ο Μιούλερ στη Neue Osnabruecker Zeitung σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ