ΕΕ: Δεν βλέπει «άμεσους κινδύνους» εάν ο Νίγηρας διακόψει τις προμήθειες ουρανίου

  ΕΕ: Δεν βλέπει «άμεσους κινδύνους» εάν ο Νίγηρας διακόψει τις προμήθειες ουρανίου

Το μπλοκ των 27 χωρών διαθέτει "επαρκή αποθέματα ουρανίου για να μετριάσει τυχόν βραχυπρόθεσμους κινδύνους εφοδιασμού" ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Η πυρηνική υπηρεσία της ΕΕ Euratom ανακοίνωσε την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters ότι δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη εάν ο Νίγηρας μειώσει τις παραδόσεις ουρανίου του.

Η Euratom είπε στο Reuters ότι ο Νίγηρας - μια χώρα της Δυτικής Αφρικής όπου μια χούντα κατέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα - ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού ουρανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι.

Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο μπλοκ είχαν αρκετά αποθέματα ουρανίου για να τροφοδοτήσουν τους αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας για τρία χρόνια.

«Εάν περικοπούν οι εισαγωγές από τον Νίγηρα, δεν υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι για την ασφάλεια της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας βραχυπρόθεσμα», ανέφερε η Ευρατόμ.

Η Γαλλία -η κορυφαία παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και πρώην αποικιακή δύναμη του Νίγηρα- δήλωσε την Τρίτη ότι θα εκκενώσει Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες μετά την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

Η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ είπε επίσης ότι το μπλοκ των 27 εθνών διέθετε "επαρκή αποθέματα ουρανίου για να μετριάσει τυχόν βραχυπρόθεσμους κινδύνους εφοδιασμού".

«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπάρχουν αρκετές καταθέσεις στην παγκόσμια αγορά» για να καλύψουν τις ανάγκες της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Euratom ανέφερε ότι το 2022 ο Νίγηρας παρέδωσε 2.975 tU φυσικού ουρανίου, ή το 25,4% των προμηθειών της ΕΕ. Το Καζακστάν ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής για το μπλοκ, με τον Καναδά τρίτο.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι το ισοδύναμο φυσικού ουρανίου σε αποθέματα που ανήκουν σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της ΕΕ πέρυσι ανήλθε συνολικά σε 35.710 tU, σε σύγκριση με τη μέση ετήσια κατανάλωση περίπου 12.500 tU.

Ανέφερε ότι το μπλοκ θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές σε έως και τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των αδρανών εγκαταστάσεων παραγωγής στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Ναμίμπια, καθώς και από νέα κοιτάσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ