Οι αγωγές για την κλιματική αλλαγή υπερδιπλασιάσθηκαν σε 5 χρόνια

 Οι αγωγές για την κλιματική αλλαγή υπερδιπλασιάσθηκαν σε 5 χρόνια

Περίπου 2.180 αγωγές που σχετίζονται με το κλίμα έχουν κατατεθεί σε 65 δικαιοδοσίες τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP)

Ο αριθμός των δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχει υπερδιπλασιαστεί σε πέντε χρόνια, καθώς οι επιπτώσεις που κυμαίνονται από τη συρρίκνωση των υδάτινων πόρων έως τους επικίνδυνους καύσωνες πλήττουν εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση την Πέμπτη.

Περίπου 2.180 αγωγές που σχετίζονται με το κλίμα έχουν κατατεθεί σε 65 δικαιοδοσίες τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, το οποίο παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες κλιματικές υποθέσεις σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων.
Από το 2017, υπήρχαν μόνο 884 υποθέσεις που τεκμηριώθηκαν σε 24 δικαιοδοσίες, ανέφερε η έκθεση.

«Βλέπουμε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων», είπε η Maria Antonia Tigre, ανώτερη συνεργάτιδα στις παγκόσμιες διαφορές για το κλίμα στο Sabin Center της Κολούμπια, η οποία είπε ότι ο αριθμός των υποθέσεων που υποβάλλονται ετησίως έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν με περισσότερα από 1.500 κρούσματα, άλλες χώρες βλέπουν αυξήσεις. Περίπου το 17% των υποθέσεων έχουν κατατεθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, με την πλούσια σε τροπικά δάση τη Βραζιλία και την Ινδονησία μεταξύ των χωρών που έχουν τα περισσότερα.

Καθώς το κοινό προσβλέπει στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου - και υφίσταται τις συνέπειες όταν δεν το κάνουν - "οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στα δικαστήρια για απαντήσεις", δήλωσε ο Andrew Raine, επικεφαλής της μονάδας διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου του UNEP.

Σε μια απόφαση ορόσημο του 2021, ένα ολλανδικό δικαστήριο διέταξε τη Shell να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.

Και χιλιάδες ηλικιωμένες Ελβετίδες έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι «θλιβερά ανεπαρκείς» προσπάθειες της κυβέρνησής τους για το κλίμα παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Πολλές υποθέσεις αφορούν ισχυρισμούς που βασίζονται σε κατηγορίες για εταιρική πράσινη πλύση ή συνηγορία υπέρ ευρύτερων αποκαλύψεων για το κλίμα. Ορισμένοι επιδιώκουν να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν επειδή δεν εφαρμόζουν νόμους και πολιτικές που σχετίζονται με το κλίμα.

Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι αναμένουν περισσότερες περιπτώσεις στο μέλλον, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να προστατεύσουν τις λειτουργίες και τα περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων, καθώς και περισσότερες περιπτώσεις που προβάλλονται από ευάλωτες ομάδες που υφίστανται ακραίες καιρικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Οι νέοι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν ήδη διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, με 34 υποθέσεις για λογαριασμό παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Οι προσφυγές που στοχεύουν τις ανατρεπτικές ενέργειες ακτιβιστών για το κλίμα είναι επίσης σε άνοδο, είπε ο Tigre.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ