Κρεμλίνο: Aναγκαστική ενέργεια αντιποίνων το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της Φινλανδίας

 Κρεμλίνο: Aναγκαστική ενέργεια αντιποίνων το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της Φινλανδίας

Οι διπλωματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και των δύο χωρών στη Ρωσία είχαν παγώσει, με αποτέλεσμα οι πρεσβείες τους να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε μετρητά

 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των φινλανδικών πρεσβειών και προξενείων στη Ρωσία ήταν μια απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της «συλλογικής Δύσης», συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας.
Αξιωματούχοι από τη Φινλανδία και τη Δανία δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι διπλωματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και των δύο χωρών στη Ρωσία είχαν παγώσει, με αποτέλεσμα οι πρεσβείες τους να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε μετρητά.

Η Φινλανδία, η οποία έχει μακρά σύνορα με τη Ρωσία, εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία,.

Έκτοτε, οι ρωσικές πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη αντιμετώπισαν προβλήματα με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις κατασχέθηκαν κεφάλαια για να τιμωρηθεί η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας το πάγωμα των λογαριασμών της Φινλανδικής διπλωματικής τράπεζας από τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:

"Δεν είναι πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς. Αντιδρούμε στην κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις αρχές πολλών χωρών της συλλογικής Δύσης, συμπεριλαμβανομένης, δυστυχώς, της Φινλανδίας."
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν άφησε ποτέ αναπάντητες «μη φιλικές ενέργειες».

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι το Ελσίνκι έστειλε στις ρωσικές αρχές ένα σημείωμα στις 4 Μαΐου ζητώντας από τη Μόσχα να διασφαλίσει τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών και ζητούσε επίσημη εξήγηση για το πάγωμα, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.
«Θα απαντήσουμε στο σημείωμα επαναλαμβάνοντας ότι η αρχή της αμοιβαιότητας και η αρχή της κατάλληλης απάντησης σε μη φιλικά βήματα θα συνεχίσουν να επικρατούν στις σχέσεις μας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ