ΟΗΕ: Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις των εξερχομένων πλοίων για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

 ΟΗΕ: Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις των εξερχομένων πλοίων για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα


Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει το σύμφωνο πέρα από τις 18 Μαΐου, εκτός εάν ικανοποιηθεί ένας κατάλογος απαιτήσεων για την άρση των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων

 

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι επανέλαβαν την Τρίτη τις επιθεωρήσεις των εξερχόμενων πλοίων στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Μόσχα απείλησε να εγκαταλείψει στις 18 Μαΐου λόγω εμποδίων στα δικά της σιτηρά και λιπάσματα εξαγωγές.
Δεν έγιναν επιθεωρήσεις εισερχομένων ή εξερχόμενων πλοίων την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία εξαγωγών της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ συγκροτούν ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο εφαρμόζει τη συμφωνία.
«Η JCC επιβεβαίωσε ότι οι επιθεωρήσεις ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα στα πλοία που εξερχόντουσαν», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τα τέσσερα κόμματα πρόκειται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει το σύμφωνο πέρα από τις 18 Μαΐου, εκτός εάν ικανοποιηθεί ένας κατάλογος απαιτήσεων για την άρση των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, είπε ο Χακ.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε την Τρίτη τις συζητήσεις πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη και την Πέμπτη ως «θετικές».
«Θα εργαστούμε για να συνεχίσουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά στις 18 Μαΐου χωρίς να επιτρέψουμε καμία διακοπή», δήλωσε ο Ακάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
Προκειμένου να πειστεί η Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, συνήφθη επίσης ένα τριετές σύμφωνο τον Ιούλιο στο οποίο ο ΟΗΕ συμφώνησε να βοηθήσει τη Μόσχα να διευκολύνει αυτές τις αποστολές.

Ενώ αυτές οι ρωσικές εξαγωγές δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση αποτελούν εμπόδιο στις αποστολές.
Η Ρωσία σε ένα απόσπασμα επιστολής που είδε το Reuters τον περασμένο μήνα έλεγε στους ομολόγους της στο JCC ότι δεν θα εγκρίνει κανένα νέο σκάφος να συμμετάσχει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας εκτός εάν οι διελεύσεις πραγματοποιηθούν έως τις 18 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ