Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία στηρίζουν την κατασκευή αγωγού υδρογόνου Β. Αφρικής - Ευρώπης

Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία στηρίζουν την κατασκευή αγωγού υδρογόνου Β. Αφρικής - Ευρώπης

Ο διάδρομος SouthH2 θα συνδέει τη Βόρεια Αφρική, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία, επιτρέποντας στο ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στη Νότια Μεσόγειο να φτάσει στους ευρωπαίους καταναλωτές,

 

Κοινή επιστολή υποστήριξης για την ανάπτυξη ενός αγωγού έτοιμου για υδρογόνο μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης, υπέγραψαν τα υπουργεία Ενέργειας της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας ανακοίνωσε ο ιταλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam (SRG.MI). Τρίτη.

Η Snam, μία από τις εταιρείες πίσω από το έργο, είπε ότι οι τρεις χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για σχετικά έργα υποδομής για να αποκτήσουν το καθεστώς του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI), το οποίο θα τους έδινε πρόσβαση σε ορισμένα κονδύλια της ΕΕ και άδειες γρήγορης παρακολούθησης.
Η Ευρώπη προσπαθεί να κλιμακώσει την παραγωγή και τις εισαγωγές ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου - ένα καύσιμο που κατασκευάζεται με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, στο οποίο οι χώρες στοιχηματίζουν να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανικές διεργασίες όπως η παραγωγή χάλυβα.

Ο λεγόμενος διάδρομος SouthH2 θα συνδέει τη Βόρεια Αφρική, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία, επιτρέποντας στο ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στη Νότια Μεσόγειο να φτάσει στους ευρωπαίους καταναλωτές, ανέφερε η Snam.

Το έργο μήκους 3.300 km διευθύνεται από τέσσερις μεγάλους ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSOs): Snam, Trans Austria Gasleitung, Gas Connect Austria και Bayernets στη Γερμανία.


Με δυναμικότητα εισαγωγής υδρογόνου άνω των 4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως από τη Βόρεια Αφρική, ο αγωγός θα μπορούσε να παραδώσει το 40% του στόχου εισαγωγής υδρογόνου της ΕΕ που έχει τεθεί για το 2030 και θα μπορούσε να είναι λειτουργικός ήδη από εκείνο το έτος, ανέφερε ο Snam.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ