Ισπανία: Πρόστιμο και φυλάκιση σε χειριστή ανθρακορυχείου για περιβαλλοντική ζημιά

Ισπανία: Πρόστιμο και φυλάκιση σε χειριστή ανθρακορυχείου για περιβαλλοντική ζημιά

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι χρησιμοποίησε σχεδόν 19 εκτάρια (47 στρέμματα) προστατευόμενης γης για την οποία δεν είχε καμία άδεια

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και πρόστιμο 24 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε σε τοπικό επιχειρηματία για περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε κατά τη λειτουργία ανοιχτού ανθρακωρυχείου στα βόρεια Ισπανία.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Victorino Alonso, ιδιοκτήτη της εξορυκτικής εταιρείας Coto Minero Cantabrico, κατά κατώτερης δικαστικής ποινής που τον καταδίκασε για ζημιά στο περιβάλλον στο ορυχείο "Nueva Julia" στην περιοχή της Καστίλλης και Λεόν, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ο Alonso, είχε άδεια εκμετάλλευσης του ορυχείου μεταξύ 2007 και 2010, αλλά το δικαστήριο διαπίστωσε ότι χρησιμοποίησε σχεδόν 19 εκτάρια (47 στρέμματα) προστατευόμενης γης για την οποία δεν είχε καμία άδεια.

Το δικαστήριο είπε ότι η δραστηριότητα του ορυχείου κατέστρεψε περισσότερα από 400 εκτάρια γης και ότι ο Alonso, δεν έκανε καμία προσπάθεια να το αποκαταστήσει.

«Οι επιπτώσεις είναι τέτοιας κλίμακας που τα σημάδια είναι ορατά με γυμνό μάτι, όπως τοπογραφικές αλλαγές, καταστροφή του εδάφους και όλης της βλάστησης, η ύπαρξη χωματερών ή η απόφραξη των κοιτών των ρεμάτων από συντρίμμια», το δικαστήριο είπε.

Ο Alonso, σε προηγούμενη δικαστική ακρόαση, είχε πει ότι δεν γνώριζε την έκταση της ζημίας που προκάλεσε η εταιρεία του.

Το Coto Minero Cantabrico ήταν παλαιότερα γνωστό ως Minero Siderurgica de Ponferrada. Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ