Εκτύπωσαν το ...πρώτο φιλέτο ψαριού έτοιμο για μαγείρεμα

 Εκτύπωσαν το ...πρώτο φιλέτο ψαριού έτοιμο για μαγείρεμα

Φτιαγμένο από τρισδιάστατους εκτυπωτές, ένα νέο είδος ψαριού για τηγάνισμα δημιούργησε εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων

 

Iσραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων λέει ότι εκτύπωσε τρισδιάστατα το πρώτο φιλέτο ψαριού έτοιμο προς μαγείρεμα χρησιμοποιώντας ζωικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο.

Το βόειο κρέας και το κοτόπουλο που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχουν τραβήξει την προσοχή ως ένας τρόπος για να παρακάμψουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά λίγες εταιρείες έχουν επιστρατεύσει στα θαλασσινά.

Η Ισραηλινή Steakholder Foods έχει πλέον συνεργαστεί με την Umami Meats με έδρα τη Σιγκαπούρη για να φτιάξει φιλέτα ψαριού χωρίς να χρειάζεται να καταδιώκουν τους λιγοστούς πληθυσμούς ψαριών.

Το Umami Meats εξάγει κύτταρα -προς το παρόν από τη σφυρίδα- και τα μεγαλώνει σε μύες και λίπος. Στη συνέχεια, η Steakholder Foods τα προσθέτει σε ένα «bio-ink» κατάλληλο για ειδικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές. Το αποτέλεσμα: ένα στενό φιλέτο που μιμείται τις ιδιότητες των ψαριών που αλιεύονται στη θάλασσα.

Η Umami ελπίζει να φέρει τα πρώτα της προϊόντα στην αγορά το επόμενο έτος, ξεκινώντας από τη Σιγκαπούρη και στη συνέχεια, σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.
Η καλλιέργεια κυττάρων από μόνη της εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβή για να ανταποκρίνεται στο κόστος των παραδοσιακών θαλασσινών, επομένως προς το παρόν τα κύτταρα των ψαριών αραιώνονται με φυτικά συστατικά στο βιομελάνι.
«Όσο περνά ο καιρός, η πολυπλοκότητα και το επίπεδο αυτών των προϊόντων θα είναι υψηλότερα και οι τιμές που συνδέονται με την παραγωγή τους θα μειώνονται», δήλωσε ο Arik Kaufman, διευθύνων σύμβουλος της Steakholder Foods.

Η διαδικασία είναι πιο απλή από ό,τι με το βόειο κρέας, αλλά υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα.

Τα βλαστοκύτταρα αγελάδας έχουν μελετηθεί εκτενώς, αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τα ψάρια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Umami, Mihir Pershad.

«Πρέπει να καταλάβουμε τι αρέσει να τρώνε τα κύτταρα, πώς τους αρέσει να αναπτύσσονται ».

Έχουν βρει μια διαδικασία για τη σφυρίδα και το χέλι και ελπίζουν να προσθέσουν άλλα τρία απειλούμενα είδη τους επόμενους μήνες, είπε.

Η κάλυψη της τιμής των ψαριών από τη θάλασσα είναι μια βασική πρόκληση.

"Θέλουμε οι καταναλωτές να επιλέγουν με βάση τη γεύση και το τι μπορεί να κάνει για τον κόσμο και το πλανητικό περιβάλλον. Και θέλουμε να αφαιρέσουμε το κόστος από το τραπέζι ως αντάλλαγμα", πρόσθεσε ο Pershad.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ