Επιστήμη: Kαι τώρα μπορούν να διαβάσουν την σκέψη και να την μετατρέψουν σε κείμενο

Επιστήμη: Kαι τώρα μπορούν να διαβάσουν την σκέψη και να την μετατρέψουν σε κείμενο

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μη επεμβατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη μετάφραση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ατόμου σε μια ροή κειμένου - Το σύστημα, που ονομάζεται σημασιολογικός αποκωδικοποιητής, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει ασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν σωματικά 

 

 

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μη επεμβατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη μετάφραση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ατόμου σε μια ροή κειμένου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Το σύστημα, που ονομάζεται σημασιολογικός αποκωδικοποιητής, θα μπορούσε να ωφελήσει ασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν σωματικά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, παράλυση ή άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν ανέπτυξαν το σύστημα εν μέρει χρησιμοποιώντας μοντέλο το οποίο είναι παρόμοιο με αυτά που υποστηρίζουν το chatbot Bard της Google και το ChatGPT του OpenAI.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης εκπαίδευσαν τον αποκωδικοποιητή ακούγοντας αρκετές ώρες podcast μέσα σε έναν σαρωτή fMRI, ο οποίος είναι ένα μεγάλο κομμάτι μηχανήματος που μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το σύστημα δεν απαιτεί χειρουργικά εμφυτεύματα.

Μόλις εκπαιδευτεί το σύστημα AI, μπορεί να δημιουργήσει μια ροή κειμένου όταν ο συμμετέχων ακούει ή φαντάζεται να λέει μια νέα ιστορία. Το κείμενο που προκύπτει δεν είναι ακριβής μεταγραφή, αλλά οι ερευνητές το σχεδίασαν με σκοπό να συλλάβουν γενικές σκέψεις ή ιδέες.

Σύμφωνα με το CNBC, το εκπαιδευμένο σύστημα παράγει κείμενο που ταιριάζει πολύ ή επακριβώς, περίπου τις μισές φορές, με την επιδιωκόμενη έννοια των αρχικών λέξεων του συμμετέχοντος .

Για παράδειγμα, όταν ένας συμμετέχων άκουσε τις λέξεις «Δεν έχω ακόμη το δίπλωμα οδήγησης» κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι σκέψεις μεταφράστηκαν σε: «Δεν έχει αρχίσει ακόμη να μαθαίνει να οδηγεί».

«Για μια μη επεμβατική μέθοδο, αυτό είναι ένα πραγματικό άλμα σε σύγκριση με αυτό που έχει γίνει στο παρελθόν, που είναι συνήθως μεμονωμένες λέξεις ή σύντομες προτάσεις», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Alexander Huth, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης. «Βάζουμε το μοντέλο να αποκωδικοποιεί τη συνεχή γλώσσα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους με περίπλοκες ιδέες».
Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τέσσερα βίντεο χωρίς ήχο ενώ βρίσκονταν στο σαρωτή και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να περιγράψει με ακρίβεια «ορισμένα γεγονότα» από αυτά, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο αποκωδικοποιητής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηριακής ρύθμισης επειδή βασίζεται στον σαρωτή fMRI. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί μέσω πιο φορητών συστημάτων απεικόνισης εγκεφάλου.
Οι κορυφαίοι ερευνητές της μελέτης έχουν καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας PCT για την τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ