Πλούσιες χώρες: Στις υποσχέσεις έμειναν τα 100 δισ.δολ. για το κλίμα

 Πλούσιες χώρες: Στις υποσχέσεις έμειναν τα 100 δισ.δολ. για το κλίμα

Με τρ;iα χρόνια καθυστέρηση θα εκπληρωθούν φέτος οι δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων χωρών λέει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Οι πλούσιες χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο φέτος για να εκπληρώσουν την καθυστερημένη δέσμευσή τους για την κλιματική χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τρία χρόνια αργότερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock.

Η Baerbock είπε ότι οι χώρες - δωρητές συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την πρόοδο προς τη δέσμευσή τους, που είχαν κάνει το 2009, να μεταφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2020 σε ευάλωτες πολιτείες που πλήττονται από τις ολοένα και πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Τα καλά νέα είναι ότι φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε επιτέλους το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος», είπε σε συνάντηση περισσότερων από 40 εκπροσώπων κομητειών για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Βερολίνο.

Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών των φτωχών εθνών, αλλά έχουν γίνει συμβολικά της αποτυχίας των πλούσιων χωρών να προσφέρουν κονδύλια που υποσχέθηκαν για το κλίμα. Η αποτυχία τήρησής του έχει τροφοδοτήσει τη δυσπιστία στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα μεταξύ των χωρών για την προσπάθεια ενίσχυσης των μέτρων μείωσης του CO2.

Ο υποψήφιος πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα είπε ότι οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση εμποδίζουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
"Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή", δήλωσε ο Σουλτάνος αλ Τζάμπερ, προσθέτοντας ότι η πραγματική αξία των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε διαβρωθεί από τότε που δόθηκε για πρώτη φορά η δέσμευση το 2009.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μειώσουν τις εκπομπές CO2 χωρίς περισσότερη υποστήριξη από τα πλούσια κράτη που είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα από τα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Οι πλούσιες χώρες παρείχαν 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 - υπολείποντας κατά 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον στόχο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ και οι πλούσιες χώρες είχαν προηγουμένως υποδείξει ότι ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί φέτος.

«Είναι ειλικρινά ντροπή που δεν κατέστη δυνατό να κινητοποιηθούν ακόμη αυτά τα χρήματα - ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πραγματικά, όταν είμαστε ειλικρινείς, χρειαζόμαστε τρισεκατομμύρια», δήλωσε στο Reuters ο Νταν Γιόργκενσεν, υπουργός της Δανίας για την παγκόσμια πολιτική και ανάπτυξη για το κλίμα.

Ο Γιόργκενσεν, ο οποίος είπε ότι η Δανία είχε παράσχει περισσότερα από το μερίδιο της στο σύνολο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια, και ότι επιτέλους η επίτευξη του στόχου θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την πρόοδο σε άλλους τομείς των διαπραγματεύσεων για το κλίμα φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ