Carlsberg: Η Ρωσία «έχει κλέψει την επιχείρησή μας»

 Carlsberg: Η Ρωσία «έχει κλέψει την επιχείρησή μας»


Ο δανικός όμιλος  είχε οκτώ ζυθοποιεία και περίπου 8.400 υπαλλήλους στη Ρωσία

 


Η Carlsberg διέκοψε όλους τους δεσμούς με τις ρωσικές επιχειρήσεις της και αρνείται να συνάψει συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση που θα έκανε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της να φαίνεται νόμιμη, δήλωσε την Τρίτη ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ζυθοποιίας.

Ο δανικός όμιλος είχε από πέρυσι επιχειρήσει να πουλήσει τη θυγατρική του Baltika στη Ρωσία, ακολουθώντας τα βήματα πολλών άλλων δυτικών εταιρειών που αποχώρησαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αφού ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι είχε βρει αγοραστή για την επιχείρησή της, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον επόμενο μήνα διέταξε την προσωρινή κατάσχεση του μεριδίου της Carlsberg στην τοπική ζυθοποιία.

«Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε το γεγονός ότι μας έχουν κλέψει την επιχείρησή μας στη Ρωσία και δεν πρόκειται να τους βοηθήσουμε να φανεί νόμιμο», δήλωσε ο Jacob Aarup-Andersen, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Σεπτέμβριο.

Η Carlsberg είχε οκτώ ζυθοποιεία και περίπου 8.400 υπαλλήλους στη Ρωσία και πέρυσι απέσπασε 9,9 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (1,41 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη Baltika.

Ο Aarup-Andersen είπε ότι από τις περιορισμένες αλληλεπιδράσεις με τη διοίκηση της Baltika και τις ρωσικές αρχές από τον Ιούλιο, η Carlsberg δεν μπόρεσε να βρει καμία αποδεκτή λύση για την κατάσταση.

«Δεν πρόκειται να συνάψουμε συναλλαγή με τη ρωσική κυβέρνηση που με κάποιο τρόπο τη δικαιολογεί να αναλάβουν παράνομα την επιχείρησή μας», είπε σε μια κλήση με δημοσιογράφους μετά την τριμηνιαία δήλωση κερδών της εταιρείας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Carlsberg αντέδρασε τερματίζοντας τις συμφωνίες άδειας χρήσης για τις μάρκες της στη Ρωσία, οι οποίες επέτρεψαν στην Baltika να παράγει, να εμπορεύεται και να πουλά όλα τα προϊόντα Carlsberg στη χώρα.

"Όταν αυτές οι άδειες εξαντληθούν με την περίοδο χάριτος, δεν τους επιτρέπεται να παράγουν πλέον κανένα από τα προϊόντα μας. Φυσικά, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα συμβεί αυτό, αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας", δήλωσε ο Aarup-Andersen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ