Αντρέα Ενρία: Από την προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Τράπεζα της Αγγλίας
Ο νέος ρόλος του Ενρία
Ως ανώτερος σύμβουλος στην Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου εντάχθηκε ο Αντρέα Ενρία, ο Ιταλός που ηγήθηκε της χρηματοοικονομικής εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι και το 2023.
Ο αξιωματούχος άρχισε να εργάζεται για το ρυθμιστικό σκέλος της Τράπεζας της Αγγλίας ( BοE) τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τη βρετανική νομισματική αρχή. «Η εκτεταμένη παγκόσμια εμπειρία του Andrea στη χρηματοοικονομική ρύθμιση και εποπτεία θα συμβάλει χρήσιμη στο έργο της PRA», δήλωσε εκπρόσωπος της BοE.
O Eνρία, 63 ετών, έχει σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας στην εποπτεία και τη ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης της θητείας της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία συντονίζει την τραπεζική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβλέπει τα τεστ αντοχής ανά διετία στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως σημειώνει το Bloomberg, θεωρήθηκε γενικά δίκαιος, αν και προκάλεσε την οργή των τραπεζών όταν απαγόρευσε τα μερίσματα στην εποχή της πανδημίας.
Ο νέος ρόλος του Ενρία
Ο ρόλος του θα περιλαμβάνει την προσφορά μιας διαφορετικής προοπτικής και την ενίσχυση της δέσμευσης της PRA με τα ιδρύματα σχετικά με τις προοπτικές κεφαλαίου και ρευστότητάς τους.
Η PRA επιβλέπει την οικονομική ασφάλεια και ευρωστία των μεγαλύτερων τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου 1.500 εταιρειών. Επικεφαλής του είναι ο βετεράνος Σαμ Γουντς.
Η αρχή είχε μια ενίοτε τεταμένη σχέση με την πρώην Συντηρητική κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων δημόσιων συγκρούσεων για τα νέα πρότυπα ασφαλιστικής φερεγγυότητας.
Υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Πρωθυπουργού Keir Starmer, η πρώτη μεγάλη απόφαση της PRA θα μπορούσε να περιστρέφεται γύρω από το εάν θα πρέπει να συνεχίσει τα σχέδιά της για την εφαρμογή των τελευταίων παγκόσμιων μεταρρυθμίσεων κεφαλαίου των τραπεζών στα μέσα του 2025 ή να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις της βιομηχανίας και να ακολουθήσει την ΕΕ καθυστερώντας ορισμένες στοιχεία μέχρι να γίνει σαφές το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαμάχης στις ΗΠΑ.