Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα σε Baa2, σταθερό το outlook

Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα σε Baa2, σταθερό το outlook

H φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας, σε Baa2, από Baa3, προχώρησε η Moody's Ratings, ορίζοντας σε σταθερές -από θετικές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η αξιολόγηση Baseline Credit Assessment (BCA) αυξήθηκε από σε ba1 από ba2, λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρότερες μετρήσεις κεφαλαίου με δείκτη CET1 18,6% τον Μάρτιο του 2024, παρέχοντας καλή αναπτυξιακή ικανότητα και το υψηλότερο απόθεμα απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας υπονομεύεται κάπως από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,7 δισεκ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένου περίπου του 55% του κεφαλαίου CET1 τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από τον Μάρτιο του 2024 3,7% (από 5,2% τον Μάρτιο 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη προβλέψεων 86%.

«Αναμένουμε το απόθεμα των κρατικών εγγυημένων απαιτήσεων της τράπεζας για καθαρά δάνεια (κυρίως στεγαστικά δάνεια) ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις, να καλυφθούν από κρατήσεις κεφαλαίου εντός του 2024 και να αποπληρωθούν σταδιακά από την κυβέρνηση στο τα επόμενα δύο χρόνια», σχολιάζει η Moody's.

Η βελτίωση της κερδοφορίας αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση της BCA της τράπεζας, με ετήσια αύξηση 29% των βασικών εσόδων προ προβλέψεων το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ, μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2023 όπου η Εθνική πέτυχε καθαρά έσοδα αναλογία προς ενσώματα πάγια στοιχεία 1,6% και κόστος προς έσοδα 34%.

Η BCA της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης προκλήσεις για τη διαφοροποίηση του προφίλ κερδών της και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, με τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά της στοιχεία να είναι κυρίως περιορισμένα εντός Ελλάδος, σημειώνει η Moody's.
«Θεωρούμε ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί ταμειακά αποθέματα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 249%».

Η Moody's σημειώνει πως παρά το βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας και την προσδοκία για περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους επόμενους 12-18 μήνες, θα αναβαθμιστεί μόνο σε περίπτωση που αναβαθμιστεί και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Αντίθετα, οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Εθνικής ενδέχεται να υποβαθμιστούν σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης των επιπέδων NPEs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ