Alpha Bank:Πλεόνασμα άνω του 1% για το 2013

Alpha Bank:Πλεόνασμα άνω του 1% για το 2013
Η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα άνω του 1,0% του ΑΕΠ στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) το 2013, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Η συνέχιση της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων στη γενική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, που ευνοεί την εγχώρια παραγωγή εις βάρος των εισαγωγών και συντελεί στην αύξηση των εξαγωγών, σηματοδοτούν τη διατήρηση του πλεονασματικού χαρακτήρα του ΙΤΣ της χώρας τα επόμενα χρόνια, επισημαίναι χαρακτηριστικά.
Αυτό, διευκρινίζει η Alpha Bank, δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει έλλειμμα στο ΙΤΣ σε κάποιες περιόδους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα οφείλεται κυρίως στην εισροή σημαντικών επιχειρηματικών κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία.
Η τράπεζα σχολιάζει τις δεκαετίες στις οποίες η χώρα λειτουργούσε με μεγάλα και συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα, πολιτική που όπως σημειώνει, οδήγησε τελικά στον εκτοπισμό από τις αγορές, την προσφυγή στην τρόικα για χρηματοδοτική ενίσχυση, και την τεράστια ύφεση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που βιώνει η ελληνική οικονομά.
Όμως οι θυσίες, σημειώνει, δεν πήγαν χαμένες. Οδήγησαν, όχι μόνο στην δραστική μείωση των ελλειμμάτων στο δημόσιο τομέα και στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών αλλά και στην προώθηση της διαδικασίας εκλογίκευσης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα και στην αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και των εγχωρίως παραγομένων διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών. Ιδιαίτερα η ανάπτυξη του εξωτερικού τουρισμού αποτελεί στην τρέχουσα περίοδο τον βασικό καταλύτη που οδηγεί την οικονομία στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη από το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ